„Zmije”, „Bogomoljka”, „Krmača” i „Pastrmka”: Izložba skulptura „Nojev brod” vajara Nikole Vukosavljevića u Galeriji Nikole Koke Jankovića 1Foto: Promo

 

U galeriji Legata Nikole Koke Jankovića u Kragujevcu u toku je izložba skulptura „Nojev brod” vajara Nikole Vukosavljevića.

Izložene su skulpture poput „Boe” iz zbirke Muzeja farmacije iz Beograda, „Zmije” iz zbirke Narodnog muzeja Kraljevo, „Bogomoljka”, „Krmača” i „Pastrmka” realističkog su prosedea, nastale u periodu od 1985. do 2013. godine.

„Kompleksan opus Nikole Vukosavljevića obuhvata skulpture, crteže i akvarele. Zajednička spona tih medija je svakako figuracija. Dominantan je animalni motiv, bilo da je reč o domaćim, ili, pak, divljim životinjama, pticama i ribama. Realističko modelovanje u glini kod profesora Nikole Jankovića na drugoj godini studija, nesumnjivo je imalo velikog uticaja na konačno formiranje Vukosavljevića kao umetnika. Vukosavljević je pravi reprezent zapadno-evropske tradicije, pre svega francuske škole vajanja”., navedeno je u partećem tekstu izložbe o Vukosavljevićevoj likovnoj poetici i fotografije postavke.

Pored monumentalne, Vukosavljević stvara i skulpturu galerijskog formata, sitnu plastiku, reljefe, medalje i plakete. Radovi manjeg formata izvedeni su u poliesteru, bronzi, ali i drvetu. Više od pet decenija veoma uspešno se bavio izradom medalja i plaketa na kojima se čita jasan, odlučan i živ potez, ističu autori i organizatori postavke.

Vajar Nikola Vukosavljević (78) rođen je u Beogradu. Diplomirao je i magistrirao u klasi profesora Jovana Kratohvila na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu. Na istom Fakultetu počinje da radi kao asistent na predmetima vajanje i crtanje, 1977. godine.

Nakon odlaska prof. Aleksandra Zarina u penziju 1987.g, Vukosavljević je preuzeo studente prve i druge godine vajanja. Dužnost dekana Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu obavljao je od oktobra 2004. do juna 2007. godine.

Vukosavljević je samostalno izlagao crteže, akvarele, medalje, reljefe i punu plastiku na više od 300 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Član je ULUS-a od 1973. godine, a LADE od 1978. godine, kao i internacionalnog udruženja medaljera – FIDEM.

Izložba je otvorena 20. septembra a Kragujevčani će moći da je pogledaju u Legatu Koke Jankovića do 22. oktobra.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari