zoran cvijanovićFoto: Antonio Ahel/ATAImages

Pozorišni, filmski i televizijski glumac Zoran Cvijanović dobitnik je nagrade „Mija Aleksić – Biti glumac“, za 2024. godinu.

Ceremonija svečanog uručenja nagrade “Mija Aleksić – Biti glumac”, Zoranu Cvijanoviću, upriličena je u velikoj sali Kulturnog centra „Mija Aleksić“ u Gornjem Milanovcu, piše GMinfo.rs.

Nagrada je, u čast velikana jugoslovenskog i srpskog glumišta Mije Aleksića, rođenog u Gornjoj Crnući (opština Gornji Milanovac) ustanovljena 2018. godine i dodeljuje se dramskom umetniku za izuzetan doprinos umetnosti glumi.

– Hteo bih da se zahvalim Kultunom centru Gornji Milanovac, ovom divnom gradu i opštini i svim divnim ljudima koji čuvaju uspomenu na Miju Aleksića. On je bio i ostao, i danas je naijiskrenije, naš nedostižni uzor. Ova nagrada dolazi u vreme kada čovek kao ja napuni 65-66 godina i onda počne da oseća da ne vidi tako daleko u budućnost, da se njegove ambicije polako gase i krila skupljaju. A onda dobijete ovako neku nagradu i shvatite da ustvari ispred vas postoji još jedan ogroman prostor jer, eto, neko je dogurao mnogo dalje od vas, još uvek je to sve nedostižno. I onda vam to dođe kao stvarno jedna potpuno nova motivacija i početak jednog novog života. Zahvaljujem se svojim kolegama koji su dali posebnu težinu ovoj nagradi. To je na naki način izjava ljubavi. Mi smo radili puno zajedno i znamo se dobro. Tako da su imali prilike da me provere – kazao je Cvijanović.

Glumcu Zoranu Cvijanoviću nagradu su uručili sin i unuka Mije Aleksića.

– Evo, na 101. godnu njegovog rođenja po sedmi put se sastajemo. Po sedmi put se zahvaljujem Kulturnom centru Gornji Milanovac i opštini koji sedam godina gaje uspomenu na mog oca. Glumce uglavnom pamte po nekim ulogama za koje možda njih ne bi izabrali. Mog oca pamte kao Rafaila Rafu Marsića, Zorana recimo kao Mileta Tranziciju. Ali za moju generaciju Zoran Cvijanović će uvek biti Šojka. To dostignuće jednog glumca koji je tako mlad napravio ulogu, koja je na mene ostavil takav utisak onda, a evo i sada, zaista je nešto fasicantno. I zato mu najiskrenije četitam ovu nagradu – kazao je Velibor Aleksić, sin pokojnog Mije Aleksića.

U ime Kulturnog centra, publici se obratio i direktor Kulturnog centra, Dragan Arsić koji je čestitao ovogodišnjem dobitniku i poželeo dobrodošlicu u lepo društvo prethodnih laureata.

Odluku o dobitniku su doneli prethodni laureati nagrade: Nenad Jezdić, Nebojša Dugalić, Gordan Kičić, Vesna Trivalić, Olga Odanović i Branimir Brstina.

Svečanu dodelu nagrade Mija Aleksić – biti glumac upotpunio nastup mališana “Folklorištanceta”. Reč je o koncertu, u kojem su deca kroz šarenilo folklora, igru i pesmu govorili o našoj tradiciji.

Zoran Cvijanović

Rođen je u Beogradu 1958. godine. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti 1982. u klasi profesora Minje Dedića i asistenta Vladimira Jevtovića. Prva uloga nakon studija bila mu je u TV seriji “Sivi dom“. Do danas je glumio u više od 50 filmova i TV serija.

Bio je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta, a potom i Ateljea 212. Od 2002. godine ima status slobodnog umetnika. Režirao je nekoliko filmova.

Septembra 2016. postao je direktor Visoke škole dramskih umjetnosti Andrićgrad. Penzionisao se krajem januara 2024.

Maja ove godine dodeljena mu je Nušićeva nagrada za životno delo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari