„Zoranov brk“ dobila Vanja Ejdus: Predstava „Uspavanka za Aleksiju Rajčić“ četvrtog dana festivala 1Foto: Pozorište Zoran Radmilović

Predstava „Uspavanka za Aleksiju Rajčić“, koju je po tekstu Đorđa Kostića režirao Jug Đorđević izvedena je četvrtog festivalskog dana. Rađena je u koprodukciji Narodnog pozorišta Beograd, Sterijinog pozorja iz Novog Sada i Fondacije ,,Novi Sad-Evropska prestonica kulture“.

Đorđe Kostić je za ovo ostvarenje dobio Nagradu Sterijinog pozorja za originalni domaći dramski tekst za 2019/2020.godinu. Tema komada je neravnopravnost žena u društvu i traženje slobode sa one strane zakona.

Iako nas stil i jezik ove priče mogu navesti na pomisao da se ona odigrala pre izvesnog vremena, u nekoj bliskoj ili dalekoj, ali ipak prošlosti, ovakvim ženskim sudbinama nažalost svedočimo i danas.

„Zoranov brk“ dobila je Vanja Ejdus za ulogu Aleksije koja je predvodnica sudbine hiljade žena u svetu ogrezlom u patrijarh. Njoj je ovo drugi „brk“. Prvi je dobila 2015. za ulogu Crkve Ružice u predstavi „Bela Kafa“ Narodnog pozorišta iz Beograda.

Na okruglom stolu, posle predstave, nagrađena glumica je o procesu rada na predstavi pored ostalog rekla :

„Znam da je ovo nešto drugačije i veliki sam borac, moram da kažem, za neki savremeniji izraz. Vrlo se radujem bogatom pozorištu. Za mene je ovo nešto što očekujem od pozorišta. Proces rada na predstavi je bio jako interesantan zato što smo imali podeljen proces na neki način. Dakle muzičari i deo glumaca koji pevaju sa muzičarima su radili sa kompozitorkom, a nas troje glumaca smo radili odvojeno sa rediteljem neke delove.“

Na, pomalo šaljivo, pitanje novinara da li kad god dođe u Zaječar dobije po jedan „brk“ Vanja Ejdus se nasmejala i rekla:.

„Ja sam kolekcionar“ brkova“. Srećna sam, kako nisam. Kako da ne bude srećan neko ko dobije pohvalu za svoj rad? Ja to doživljavam kao podršku i prepoznavanje uloženog rada i truda “.

U okviru pratećeg programa Festivala 31. “Dana Zorana Radmilovića, u  sali Centra za kulturu u Kotlujevcu, odigrana  je monokomedija „O kakav divan dan“, čiji tekst, režiju i glumu potpisuje i igra glumica Vesna Pećanac.

Ova predstava se već dvadeset godina igra na pozorišnim scenama, fakultetima, kongresima širom zemlje, u većini nekadašnje Jugoslavije i od Amerike do Australije. Ona spaja umetnost, obrazovanje, životnu mudrost i do sada je preko 1.800 puta odigrana.

Po već ustaljenoj tradiciji na „Zoranovim danima“ promovisana su izdanja Sterijinog pozorja.

Direktor ove ustanove dr Miroslav Radonjić podsetio je da su pre dve večeri već promovisane „Teatrologike 1 i 2“ Olivere Milošević, a zatim govorio o još jednoj knjizi iz edicije „Ekspozicija“ kao i dva ovogodišnja broja časopisa „Scena“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari