"Žorž Danden" u Vranjskom pozorištu 1Foto: Lična arhiva

Posle jednog odlaganja ansambl Pozorišta „Bora Stanković“ krenuo je uprkos tome što je grad u kome dejstvuju okupiran virusom korone.

Oživela je velika sala za probe, a svi su, a ponajviše umetnički direktor pozorišta, i sam glumac, Bojan Jovanović, s nestrpljenjem očekivali dolazak reditelja Nemanje Savkovića. I on je stigao i za Danas prenosi prve utiske, nakon dve čitajuće probe sa podelom u kojoj su domaći glumci.

– Kada sam dobio predlog iz ovdašnjeg pozorišta da režiram delo inostranog komediografa, nisam imao dilemu da to bude neko od klasika u ovome žanru. I to iz dva razloga. Prvo, zbog toga što je ovdašnji ansambl već duže vreme, u sadejstvu sa spoljnim umetničkim saradnicima, stvarao kvalitetne  i zapažene predstave, i drugo, zbog toga što veliki svetski komediografi dugo nisu bili zastupljeni u repertoaru ovog pozorišta. Odlučili smo se za Molijera, koji ovde nije rađen od 1997. godine kada je teatar povratio svoj profesionalni status – kaže Savković uz podsećanje da je pre 69 godina tadašnje Okružno narodno pozorište iz Vranja igralo prvi i poslednji put ovaj Molijerov komad.

Savković nam daje i „dugme“ kojim se „prikopčava“ aktuelnost Molijerovog teksta napisanog 1669. godine sa današnjim vremenima.

– Iz tog vremena iskače bogati seljak koji iz sujete pokušava da se približi aristokratiji i stekne titulu, stupajući u brak sa kćerkom prezaduženih plemića. I danas u našim društvenim okolnostima prepoznajemo pokušaje stapanja plutokratske i političke elite. Komad je i na individualnom planu aktuelan jer Danden ulazi u brak kroz „pregovore“ sa roditeljima, bez znanja mlade, što će dovesti do komičih situacija – navodi Savković, uz najavu da očekuje da premijera bude izvedena najkasnije do sredine narednog meseca.

U glumačkoj podeli su: Đorđe Velimirović, Jelena Filipović, Nenad Nedeljković, Milena Stošić, Dušan Tomić, Bojan Jovanović, Tamara Stošić i Marko Nikolić. Dramaturškinja predstave je Vranjanka Aleksandra Jovanović, dok će za scenografiju biti zadužena Ivana Mladenović. Ovo će biti druga premijera na velikoj sceni Pozorišta „Bora Stanković“ u Vranju koja nudi potpuni komfor u kompletnom produkcijskom smislu ne samo za ovaj već i za mnogo zahtevnije pozorišne projekte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari