Zrenjanin: Izloženi radovi Milene Popov o godišnjim dobima 1Foto: KCZR

U Kulturnom centru Zrenjanina otvorena je izložba „Četiri godišnja doba“ multimedijalne umetnice Milene Popov, koja živi i radi u Njujorku.

Radovi su inspirisani istočno-azijskim slikama godišnjih doba, šest video instalacaja oslikavaju umetničko viđenje promena godišnjih doba posmatranih u vrtu autorkinih roditelja.

Izložbena celina, nastala 2021. godine, sadrži šest video radova, koja prate promene godišnjih doba.

Autorka navodi da svaki video rad u ovoj instalaciji počinje haiku pesmom Matsua Basoa, te poput ovog japanskog pesnika-slikara, koji u svom čuvenom ‘putovanju na Zapad’ prati znakove prirode i spoznaje životne vrednosti, tako i ona na svom putovanju od Zrenjanina do Njujorka neprestano uči.

Milena Popov – Nena je multimedijalna umetnica, rođena u Zrenjaninu, koji živi i radi u NJujorku.

Doktorat iz teorije umetnosti i medija je stekla na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, a master i osnovne studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Letnju akademiju je završila na Amsterdamskom univerzitetu u Holandiji, a feldenkrajs master klas na Akademiji za Performativne studije na Novom Bugarskom univerzitetu u Sofiji.

Milena Popov predaje na Njujorškom univerzitetu (NYU) i na Univerzitetu grada Njujorka (CUNY).

Osnivač je, organizator i moderator Intelektualnog salona u Njujorku, ko-osnivač i član nekolicine umetničkih udruženja.

Njeni umetnički radovi su prestavljani na brojim izložbama, konferencijama i umetičkim prezentacijama i kolonijama širom sveta, a nalaze se u privatnim i javnim kolekcijama. Popov je dobitnica nekoliko umetničkih i predavačkih nagrada.

Izložba u KCZR je otvorena do 18. jula.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari