Zrenjanin: Predstavljena knjiga "Život ume da bude fer" Šimona Đarmatija 1Foto: M.P. / Danas

Dečje sankanje, put do škole zrenjaninskim ulicama, krizmanje u katoličkoj crkvi i mnoštvo sećanja na bezbrižno detinjstvo ranih šezdesetih godina 20. veka u Zrenjaninu opisuje u svojoj novoj knjizi „Život ume da bude fer“, koju je izdala izvačaka kuća Sezam book, Šimon A. Đarmati.

Profesor hemije beogradskog univerziteta u penziji o kome je Danas pisao, Šimon A. Đarmati piše i istražuje teme iz oblasti kojoma se profesinalno bavi, počev od poznatih slučajeva trovanja u Srbiji do pitoresknih romana i zbirki priča posvećenih rodnom Banatu.

„Ovo je knjiga koja se čita lagano, gustira se, u njoj čitaoci nalaze asocijacije na sopstveno detinjstvo i mladost. Njegovi opisi su topli, duhoviti, nenametljivi, svako od nas se u njima prepozna jer on neguje u svom pisanju jednu univerzalnost, i donosi nam vedrinu i smirenost kao čitaocima“, objasnila je na promociji u Zrenjaninu recenzent knjige Dragana V. Todoreskov.

Knjiga memoarske proze, kako je navedeno, donosi nove zapise iz Đarmatijevog života i sastoji se od priča o prošlosti, koja je čvrsto urezana u autorovom sećanju.

Autor je, ovom prilikom, najavio i novi naslov koji je u pripremi i koji bi ubrzo mogao da izađe iz štampe.

„Vraćam se svojoj staroj temi, slučajevima trovanja i neobičnim sudbinama. Glavna junakinja moje nove knjige je jedna fatalna Lela, koju je zbog ljubavi sa sinom nekadašnjeg upravnika Beograda ovaj morao da otera u Ivanjicu. Znate ono Nušićevo „Viđen si za Ivanjicu“, e to se baš desilo mojoj junakinji ali ne smem više od ovoga da otkrivam“, najavio je u Zrenjaninu Šimon A. Đarmati.

Promocija romana „Život ume da bude fer“ Šimona A. Đarmatija održana je u Kulturnom centru Zrenjanina. O knjizi su, pored autora, govorile i Jasmina Bukvić, urednica izdvačke kuće „Sezam Book“ i sociološkinja Ankica Dostanić, moderator skupa.

Posebnu notu promociji dali su okupljeni Zrenjaninci, nekadašnji školski drugovi ali i bivši đaci, koji su sa autroom podelili neke od svojih uspomena.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari