Zrenjanin: Spomen kuća Slavka Županskog, prvog predsednika Srpskog narodnog odbora u ondašnjem Bečkereku, dobija novi izgled 1Foto Nadica Jakovljev/Danas

U toku su radovi na rekonstrukciji spomen kuće Slavka Županskog, čuvenog advokata i prvog predsednika Srpskog narodnog odbora u tadašnjem Velikom Bečkereku.

Spomen kuće Slavka Županskog je depadans Narodnog muzeja Zrenjanin. Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin zadužen je za konzervatorski nadzor, a Grad Zrenjanin finansira projekat rekonstrukcije kuće.

U prvoj fazi biće popravljen fasadni deo kuće, zamenjena stolarija i sanirana krovna konstrukcija.

Kuću u kojoj je živeo i radio dr Slavko Županski, Grad Zrenjanin otkupio je 2018. godine. Objekat, osim što ima veliku istorijsku i kulturnu vrednost, ima i značajnu arhitektonsku vrednost. t

Projekat njene rekonstrukcije je, zapravo, izradio Dragiša Brašovan, jedan od najznačajnijih arhitekata 20. veka.

Pod okriljem Narodnog muzeja, kuća je od 2019. godine. Kao depadans muzeja nije stalno otvorena za posetioce ali se može obići uz prethodnu najavu.

Svake godine, 31. oktobra, na dan kada je 1918. godine u Velikom Bečkereku, kao prvi u Vojvodini, osnovan Srpski narodni odbor, na kuću dr Slavka Županskog, njegovog prvog predsednika, zvaničnici i poštovaoci polože vence.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari