Zrenjaninski muzej čuva Bibliju u mesinganom okovu 1Foto: muzej zrenjanin

Svako čuva svoju Svetu knjigu, pa tako i zrenjaninski muzej gde je u bogatoj zbirci starih i retkih knjiga pohranjen jedan primerak Biblije iz Austrije, s kraja 19. veka

Ta je knjiga štampana 1894. godine u Beču i Lajpcigu, i sadrži dva toma, Stari i Novi Zavet.

Kako navode kustosi muzeja, njene korice su ukrašene mesinganim okovom, u obliku pločica a knjiga se zatvara kopčom.

Izdanje obiluje ilustracijama u boji, objašnjavaju stručnjaci i opisuju detalje – car na prestolu nalazi se u gornjoj zoni, dok se pričešće nalazi u donjoj zoni, u rombovima su alegorijski prikazi poezije, slikarstva, muzike i vajarstva.

Dodaju još da je „rez zlatan, a hrbat urađen u zlatotisku i reljefu.“ U knjigama postoji 50 tabli sa ilustracijama iz Starog i Novog zaveta u boji, koji su reprodukcije dela nemačkih slikara 17. veka, kao i bogati inicijali i vinjete.

Nije na odmet se podsetiti da je prva knjiga štampana na Gutenbergovoj mašini 1456. godine bila baš Biblija, koju su nazvali Gutenbergova Biblija. Njeni sačuvani primerci danas se na tržištu vrednuju milionima.

Kao zbirka religijskih tekstova, koja se smatra svetim u hrišćanstvu, judaizmu i još nekim religijama, Biblija spada u najprevođenije i najprodavanije knjige na svetu, sa više od pet milijardi prodatih primeraka.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari