Zrenjaninski muzej čuva radove Milene Jeftić Ničeve Kostić 1Foto: muzej zrenjanin

Milena Jeftić Ničeva Kostić poklonila je zrenjaninskom Narodnom muzeju ciklus od 22 crteža i slike, saopštila je ova ustanova kulture povodom dve godine od smrti slikarke, kostimografkinje i scenografkinje.

Radovi Milene Jeftić Ničeve Kostić nalaze se u brojnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu. Svoje legate, za života, zaveštala je Galeriji Matice srpske i Kući legata.

Milena Jeftić Ničeva Kostić je održavala kontakt i sa Narodnim muzejem Zrenjanin, gde je imala promociju svoje monografije 2010. godine.

„U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin 2014. godine premijerno je prikazan njen ciklus “Tropi”, koji je nastajao u periodu od 2000-2013. godine, inspirisan njenim posetama zemljama poput Kambodže, Australije. Našoj ustanovi Ničeva Kostić je 2014. godine poklonila sliku “Sunce u velikoj krošnji” (1996.), a potom i ciklus od 22 crteža pod nazivom “Ritovi” koje je radila od 2014. do 2016. godine“, objavio je zrenjaninski muzej.

Milena Jeftić Ničeva Kostić (1943-2021), rodom iz Tomaševca, diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, gde je i završila postdiplomske studije na odseku za scenski kostim.

Radila je u pozorištu za decu, pre svega u matičnom „Dušku Radović“, i kao autor scene ili kostima, sarađivala je sa našim vrhunskim rediteljima.

Kao slikarka, učestvovala je na brojnim izložbama samostalnim i grupnim, u zemlji i inostranstvu. Nagrađena je sa više od 30 priznanja.

Milena Jeftić Ničeva Kostić, počiva u svom rodnom mestu, Tomaševcu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari