Zrenjaninsko pozorište obeležava 182 godine rada 1Foto: NP "Toša Jovanović" - Predstava "Zlostavljanje"

Narodno pozorište „Toša Jovanović”  obeležiće u petak, 15. oktobra, svoj ​ dan igranjem predstave “Zlostavljanje”, po tekstu Ive Andrića a u režiji Momčila Miljkovića.

Zrenjaninsko pozorište tog dana obeležava  182 godine od kada je izgrađena pozorišna zgrada, ali i period  kontinuiranog profesionalnog rada, 75, odnosno 65 godina, Dramske i Lutkarske scene.

Kako navode u ovoj teatarskoj kući, svaki 15. oktobar dan je kada se sumira odlazeća sezona.

– U prethodnoj sezoni uloženo je mnogo u popravku krova zgrade, održane su 3 premijere, a bili smo i domaćini jubilarnog, 70. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine. Ni učestvovanja na festivalima i osvajanje nagrada nije izostalo, što sve zajedno nije malo u vremenu pandemije, koja nas je sve iskušavala, i glumce i druge zaposlene u pozorištu, gledaoce, saradnike i sve one koji su na bilo koji način učestvovali u pozorišnim izvođenjima – poručuju iz zrenjaninskog pozorišta.

Pršle sezone u zrenjaninskom pozorištu postavljen je tekst Roberta Tome “Osam žena”, u režiji Tare Manić, “Ježeva kućica” u režiji Lilijane Ivanović, i klasik Torntona Vajldera “Naš grad” u režiji Mie Knežević.

Sada su u toku pripreme za premijere na obe scene. Dramska scena sa rediteljkom Tijanom Vasić radi na praizvedbi teksta savremenog španskog ​ pisca Huana Majorge “Dečko iz poslednje klupe”.

Realizaciju ove premijere ​pomogla je Ambasada Španije, dok lutkari rade tekst Željka Hubača “Deca od snova rastu” sa rediteljkom Vjerom Vidom.

Produkciju nove lutkarske ​ prestave pomogao je Pokrajinski sekretarijat za kulturu.

Kako navode u pozorištu,  uspešno su započeli sezonu igranja i realizaciju dva značajna projekta  namenjena publici – „Škola u pozorištu“ i „Škola za publiku“.

Na Dramskoj sceni predstoji saradnja sa Radoslavom Milenkovićem na  Čehovljevim jednočinkama, a sa Dušanom Petrovićem na postavci Nušićeve “Gospođe ministarke” Lutkari će svoju publiku obradovati predstavama “pepeljuga” i “Uspavana lepotica”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari