Festival kulture Roma – ROMART u Subotici počeo je preksinoć nastupima slavnog romskog bluzera Šabana Bajramovića, i ne manje slavnog mađarskog orkestra Umetnička radionica Rajko, dok su kao „predgrupa“ ovim prekaljenim umetnicima u Hali sportova, prvi put pred brojnijom publikom, nastupili mladi reperi i hip-hoperi, grupe Neverhood i Dž.

Festival kulture Roma – ROMART u Subotici počeo je preksinoć nastupima slavnog romskog bluzera Šabana Bajramovića, i ne manje slavnog mađarskog orkestra Umetnička radionica Rajko, dok su kao „predgrupa“ ovim prekaljenim umetnicima u Hali sportova, prvi put pred brojnijom publikom, nastupili mladi reperi i hip-hoperi, grupe Neverhood i Dž.A.M.K. iz Subotice. Za festivalske prilike ipak ne tako brojna publika zahvaljujući ovim muzičarima dobila je nekoliko sati vrhunskog uživanja, koje se na kraju, uz veterana Šabana Bajramovića i izvanrednu pratnju subotičkog benda Mato Uralo, pretvorilo u masovnu žurku.

Program

ROMART – Međunarodni festival kulture Roma, program za 1. septembar: Tagu Ciganyzenekar – 100 violina iz Budimpešte (45 minuta prvi deo koncerta) od 21 sat; Break Bangers Crew – B.B.C (hip-hop iz Beograda) od 22 sata; Nastavak koncerta 100 violina (45 minuta) od 22.45i; Program u prostoru Yachting Club (na obali jezera), 1. septembra od 20 sati: Flying Crew (hip-hop iz Beograda); Garden Kvartet (Subotica); Mato Uralo Support by DJ Selfdestruct – HC, punk, hip-hop, new wave… Program u bioskopu Abazija 1. septembra od 18 sati: Film „The Shutka – Book of Records“ reditelja Aleksandra Manića.

Festival je otvorio Tamaš Korhec, sekretar za upravu, propise i manjine Izvršnog veća Vojvodine, koji je podsetio da je ovo takođe i značajan društveni događaj, napomenuvši da je ova manifestacija deo vojvođanske multikulturne stvarnosti, a da ROMART može pomoći da „Romi ne budu prepoznatljivi samo po svom siromaštvu, nego i po svojoj bogatoj kulturnoj baštini“, koja bi trebalo da obogati i sve nas. Pozdravljajući goste u ime grada domaćina, gradonačelnik Geza Kučera podsetio je da negovanje tradicije i čuvanje sopstvene kulture znači i opstanak jednog naroda. „Mi govorimo o multikulturalnosti kao o celini različitih kutlura, a da bi taj buket bio lepši, mora se povesti računa o svakoj ponaosob. Ako se nastavi sa ovom manifestacijom, Subotica će biti poznata po još jednom festivalu ne samo u našem okruženju, nego i šire“, rekao je Kučera.
Izvanredan muzički ugođaj je donekle poremetila organizaciona promena, budući da je Festival zbog najavljenih vremenskih nepogoda preseljen u Halu sportova, što je svakako umanjilo kompletan utisak ako se ima na umu kako bi sve to zvučalo na predivnoj Letnjoj pozornici na Paliću. Narednih dana na ROMARTU nastupaju muzičari iz Češke, bend Gulo Čar, i naša operska pevačica Nataša Tasić, koja će publici pevati arije Čajkovskog, Rahmanjinova, Geršvina. Posebno interesovanje izaziva najavljeni nastup 100 violina iz Mađarske, koji su za publiku iz Vojvodine pripremili poseban repertoar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari