Nedimovićeva čelna pozicija je kompromisno rešenje 1Foto: FoNet/ SSP; Foto: BETAPHOTO/ Milan Obradović

Odluka da Branislav Nedimović bude prvi na listi naprednjaka za parlamentarne izbore predstavlja iznenađenje, budući da Nedimović nije „deo SNS NBA lige“, navode za Danas sagovornici s političke scene, komentarišući činjenicu da se ime ministra poljoprivrede našlo na prvom mestu liste u čijem nazivu je ime predsednika Srbije i lidera SNS Aleksandra Vučića.

Naši sagovornici ocenjuju da Nedimović „predstavlja kompromisno rešenje, kako se ne bi ljutili uticajni akteri u Srpskoj naprednoj stranci što nisu prvi na listi“, kao i da se „njegovo ime ne vezuje ni za kakve afere“.

„Plasiranjem Nedimovića na čelnu poziciju amortizuju se i izbegavaju sukobi struja u vrhu stranke, a i bilo bi apsurdno da se na samom vrhu liste našao neko poput, recimo, ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića ili ministra finansija Siniše Malog, čija imena se dovode u vezu sa velikim aferama“, objašnjavaju izvori Danasa.

Politikolog Boban Stojanović ocenjuje da je „potpuno nebitno ko je prvi na listi kad je nosilac liste Aleksandar Vučić“, ali napominje da Nedimovića „vidi kao rešenje da se stavi iole pristojna osoba, bez nekog velikog broja afera iza sebe“.

– Nedimović je jedan od ministara koji iako ne radi dobro svoj posao, makar nema toliko afera poput Stefanovića, Malog, da ne spominjem potpuno odbojne čak i za naprednjake Anu Brnabić, Aleksandra Martinovića, Milenka Jovanova i slične, smatra on.

Upitan kako komentariše činjenicu da Vučić nije prisustvovao prekjučeranjem sastanku Predsedništva SNS, na kojem su finalizovane izborne liste, Stojanović navodi da je Vučićevo odsustvo „verovatno tehnička stvar, sigurno je Vučić mnogo ranije odobrio listu i verovatno presuđujuće odlučio ko će biti na njoj i na kojem mestu“.

Prema pisanju prorežimskih medija, među prvih 20 na listi nalazi se veliki broj mladih, uključujući TV voditelja Lava Grigorija Pajkića, te polaznici Akademije mladih lidera SNS. Izvori Danasa konstatuju da je davanje šanse mladima da postanu narodni poslanici „pre svega pokušaj naprednjaka da se odgovori na veliku zabrinutost javnog mnjenja zbog masovnog odlaska mladih u inostranstvo“.

Među poznatim licima na listi SNS za parlamentarne izbore je i poznati violinista Jovan Kolundžija. Prema našim nezvaničnim saznanjima, Kolundžiju je sa „vrhom SNS spojio reditelj i dramski pisao Bratislav Petković, inače bivši ministar kulture“, a na listi naprednjaka naći će se i bivši ministar kulture i direktor Filharmonije Ivan Tasovac. „Stavljanje poznatih ličnosti na listu jeste nastojanje da se dobije što više publiciteta u kampanji“, objašnjavaju izvori Danasa.

Kako je potvrđeno za list Informer, među kandidatima za poslanike je i udovica srpskog političara sa Kosova Olivera Ivanovića, Milena Popović, koja je nedavno i zvanično pristupila SNS-u.

„Brzo“ sakupljanje potpisa

Izvori Danasa očekivali su da će SNS juče do kraja dana ili danas u ranim jutarnjim satima predati listu za parlamentarne izbore Republičkoj izbornoj komisiji. Prema našim saznanjima, organizovano je „brzo“ sakupljanje potpisa širom Srbije, koji će najpre biti doneti u sedište SNS u Beogradu , a potom je trebalo da usledi predaja RIK-u. Da će lista biti predata već prvog dana najavio je i predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić prilikom raspisivanja izbora. To znači i da će lista SNS biti pod brojem jedan na glasačkom listiću.

Potpisan koalicioni sporazum

Kako nezvanično saznajemo, juče je potpisan sporazum naprednjaka o nastupu na zajedničkoj izbornoj listi sa Partijom ujedinjenih penzionera Srbije, Socijaldemokratskom partijom Srbije, Srpskim pokretom obnove, Pokretom socijalista, Srpskom narodnom partijom i Pokretom snaga Srbije. Taj dokument potpisan je u sedištu SNS u Beogradu, a u ime naprednjaka potpisnik je predsednik Izvršnog odbora stranke Darko Glišić. Mada se spekulisalo da će naprednjaci ovoga puta koalicionim partnerima dati znatno manji broj poslaničkih mesta, izvori Danasa tvrde da su „kvote manje-više iste kao na prethodnim izborima“, pa se očekuje da će SDPS imati osam poslanika, PUPS devet, SPO, PS i SNP po tri, a Pokret snaga Srbije dva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari