Šta da radite kada vam je naloženo da fotografišete listić ili učestvujete u “bugarskom vozu” 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Inicijativa “Biram koga biram” izdala je obaveštenje za građane u kojem se između ostalog nalaze uputstva kako da reaguju u slučaju da im je naloženo da fotografišu popunjeni glasački listić ili da učestvuju u izbornoj krađi poznatoj kao “bugarski voz”.

Inicijativu “Biram koga biram” čine  građani iz organizacija okupljenih oko Nacionalne koalicije za decentralizaciju, a obaveštenje Šest stvari koje treba da znate o glasanju nudi odgovore na različite dileme birača pred današnje izbore.

Inicijativa naglašava da fotografisanje popunjenog glasačkog listića od strane građana predstavlja krivično delo povrede tajnosti glasanja, za koje Krivični zakonik propisuje novčanu ili kaznu zatvora do šest meseci. 

Takođe, izborni zakoni propisuju da je na biračkom mestu zabranjeno korišćenje mobilnih telefona i drugih sredstava veza i komunikacija, kao i foto-aparata i kamera. 

– Ukoliko ste uplašeni i ucenjeni, te ipak odlučite da fotografišete listić, postoji način da glasate kako želite. Nakon što zaokružite ili podvučete izbornu listu za koju ste primorani da glasate i fotografišete listić, potrebno je da zaokružite ili podvučete i sve ostale liste na glasačkom listiću, te da zatim precrtate sve liste za koje ne želite da glasate. Obavezno izuzmite iz precrtavanja onu listu kojoj želite da date glas, i na taj način će biti jasno kome on ide- navodi se u uputstvu.

Takav glasački listić će biti validan i otići izbornoj listi za koju je građanin glasao jer Pravilnik Republičke izborne komisije definiše da je “važeći glasački listić onaj na kome je zaokružen jedan redni broj ispred naziva izborne liste, kao i glasački listić koji je popunjen na način iz kojeg se sa sigurnošću može zaključiti za koga je birač glasao”.

U obaveštenju Inicijative se upozorava i da građanin kome neko da popunjen glasački listić, a od njega traži da mu sa biračkog mesta donese prazan, učestvuje u izbornoj krađi, inače poznatoj pod nazivom “bugarski voz”. 

U njemu se objašnjava da „bugarski voz“ funkcioniše tako što taj glasač, nakon ubacivanja u biračku kutiju dobijenog popunjenog listića, iznosi prazan listić koji je dobio na biračkom mestu, kako bi se on popunio. Novopopunjeni listić se daje sledećem glasaču u „vagonu”, te se čitav postupak ponavlja, sve dok ima “vagona”.

– Kao i u slučaju prinudnog fotografisanja listića, i kod „bugarskog voza“ postoji način da iskažete svoju volju: kada dobijete popunjeni glasački listić na kome je zaokružena ili podvučena neka izborna lista, potrebno je da zaokružite ili podvučete i sve ostale liste za koje ne želite da glasate, a odmah potom i da ih precrtate. Iz precrtavanja izuzmite samo onu listu za koju želite da glasate, i na taj način će biti jasno kome ide vaš glas- navodi se u objašnjenju.

Inicijativa “Biram koga biram” objašnjava i da građanin danas ne mora da glasa na svim izborima, već samo na onim za koje je zainteresovan.

U tom slučaju on je pre samog glasanja dužan da se izjasni da li glasa za svoje predstavnike na republičkom, pokrajinskom ili lokalnom nivou, i to tako što će potpisati birački spisak samo za one izbore na kojima želi da učestvuje, a odbiti da potpiše birački spisak za izbore na kojima ne želi da glasa.

– Ukoliko članovi biračkog odbora insistiraju i dalje da morate da glasate na svim nivoima, tražite da podnesete Prigovor birača i opišite situaciju u Prigovoru na licu mesta. Potrebno vam je ne više od pet minuta da popunite Prigovor- navodi se.

Građanin ne mora glasati za stranku ili koaliciju čijoj je izbornoj listi pred izbore svojim potpisom dao podršku. 

– Ustav Republike Srbije i zakoni propisuju da je glasanje tajno, a glasanje na biračkom mestu obavlja se iza paravana, koji treba da obezbedi da niko ne može da utvrdi da li je i za koga građanin glasao- navodi se u obaveštenju.

U njemu se dodaje da „beli“ ili nevažeći listići, kao i listići koje glasači odnesu sa biračkog mesta, ulaze u ukupan broj birača koji su izašli na izbore. 

Broj izašlih na glasanje ne računa se, naime, prema broju listića koji su ubačeni u kutiju ili su važeći, već prema broju potpisa u izvodu iz biračkog spiska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari