KFOR: Nisu pokrenute kosovske trupe 1Foto: EPA/ ĐORĐE SAVIĆ

Na putu ka Severnoj Mitrovici nalazi se konvoj policijskih oklopnih kamiona za razbijanje demonstracija i specijalne jedinice kontrolišu saobraćaj, prenosi KoSSev pozIvajući se na nezvanićčne izvore i prenosi da je KFOR potvrdio da nisu pokrenute kosovske trupe.

Očevici kažu, navodi portal, da je primećeno kretanje jednog konvoja oklopnih vozila KSF, ali prema Prištini.

Srpski predsednik Aleksandar Vučić i pojedini kosovski mediji javili su o povećanom prisustvu specijalnih policijskih jedinica na jugu Mitrovice. Iz KFOR-a potvrđuju da ima policijskih jedinica u Južnoj Mitrovici, ali navode da nema razloga za zabrinutost i da je KFOR u toku sa situacijom.

„Za sada nema zabrinutosti. Tačno je da ima određenih policijskih jedinica u Južnoj Mitrovici, ali u ovom trenutku nema razloga za zabrinutost, jer je KFOR u kontaktu sa Kosovskom policijom“.

„Nije tačno da su pokrenute Kosovske trupe. KFOR prati situaciju“, rekao je portparol KFOR-a Vinćenco Graco u telefonskom razgovoru za KoSSev. On je rekao da od KFOR-a očekuje detaljniji izveštaj uskoro.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na sastanku s kosovskim Srbima u Klubu poslanika u Beogradu da je povećano prisustvo specijalnih policijskih jedinica na jugu Mitrovice i da ima informaciju da je KFOR bio spreman da reaguje.

Dobili smo informaciju da je KFOR bio spreman da zaustavi nečije ludilo i hvala im na tome,“ rekao je Vučić.

Zbog odluke kosovske vlade da poveća carinske takse sa prethodnih 10 na 100 odsto, dnevna štampa i mleko iz centralne Srbije nisu stigli jutros u Kosovsku Mitrovicu. Pojedini kosovski mediji javili su i da se u Kačaniku spaljuju srpski proizvodi.

https://www.facebook.com/739388749578032/videos/196591634561862/

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je danas da tarife na proizvode iz Srbije ne bi trebalo ukidati dok Srbija ne prizna Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han kritikovao je na svom Tviter nalogu odluku Prištine da na 100 odsto podigne takse na robu iz Srbije.

Podsetimo, Visoka predstavnica EU Federika Mogerini osudila je odluku Prištine o podizanju takse na srpske proizvode na 100 odsto i zatražila da se ta odluka povuče, javila je Radio-televizija Srbije iz Brisela.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je da mere Prištine o uvođenju carina od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine prete da izazovu humanitarnu krizu.

U Beogradu povećanje taksi na 100 odsto vide pre svega kao autodestruktivan potez, ali i kao opasnost po bezbednost čitavog regiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari