Koje su posledice odluka PSG o bojkotu predstojećih izbora 1Foto: Beta/AP/Darko Bandić

Odluka Pokreta slobodnih građana da bojkotuje predstojeće izbore zaokružila je “bojkot opoziciju” i napravila dodatni pritisak na one političke partije koje još nisu odlučile o tome da li da se pojave ili ne na izborima.

Uz to, građani mogu videti da pokušaji vlasti da PSG izvuku na izbore nije uspeo te da postoji mogućnost novih ustupaka režima zarad povećanja raznovrsnosti izbornih lista, kažu sagovornici Danasa komentarišući posledice zauzetog stava PSG.

Nakon što vlast nije uspela da nametne odluku u DS da ta partija izađe na glasanje, s obzirom na to da DS, bez obzira na trenutno svoje stanje i dalje ima jak simbolični značaj, režumu je za pritisak donedavno ostao još samo PSG, koji prem aistraživanjima javnog mnenja može da odvuče od tri do pet i više odsto. Odluka takve partije da učestvuje u izbornoj trci imala bi veoma jak i pozitivan odjek kod građana a opozicija u bojkotu bi ostala bez jednog svog važnog stuba.

Doktorand Fakulteta političkih nauka Boban Stojanović smatra da je odluka PSG-a zaokružila bojkot opoziciju, te da se sada može reći da opozicija bojkotuje izbore, za razliku od do sada kada smo govorili deo opozicije.

– Najrelevantniji deo opozicije bojkotuje izbore i to je posledica ove odluke. Važno je takođe što je to pokret građanski orijentisan i na taj način donosi dodatnu ideološku raznolikost bojkota. Za vlast to svakako nije dobro jer su pokušali na dosta načina da PSG izvuku na izbore ne bi li ih kroz njihov izlazak legitimizovati – kaže Stojanović.

Prema njegovim rečima, za bojkot opoziciju je takođe jako važna odluka PSG-a, jer su na ovaj način nekako zaokružili bojkot i sada bi trebalo da se grupišu i jasnije i jače uđu u zajednicku kampanju bojkota. Naš sagovornik je siguran da će odluka PSG snažno uticati i na Novu stranku da proglasi bojkot.

– A možda će i preispitati pozicije nekih koji su najavili da bi na izbore mogli da izađu (poput DSS-a) jer se stvara velika i snazna podela na pravu i lažnu opoziciju u čemu DSS sigurno neće želeti da bude predstavljen kao lažna opozicija i mogu da budu dodatna potpora bojkotu. U tom smislu odluka PSG-a može imati samo pozitivne efekte na bojkot i na odluke onih stranaka koje još nisu odlučile da se priključe bojkotu – ukazuje Stojanović.

Izvršni direktor Cesid-a Ivo Čolović za naš list navodi da će svakako ova odluka doprineti podeli na „pravu“ poziciju i „vučićevu“ opozciju i da će izvrisiti dodarni pritisak na one političke partije koje su odlučile da se pojave na izborima.

  – Kada je reč o vladajućo koaliciji, ovo je odluka koja njima svakako ne ide na ruku i postavlja se pitanje da li su dosadašnje izmjene izbornih uslova ili mamac sa cenzusom od tro odsto dovoljni da na izbore izvedu nesto veći broj relevatnih opozicionih političkih opcija   ili cemo u narednom periodu moći da očekujemo neke nove ustupke koji bi doveli do veće izlaznosti i „razovrsnijeg“ izbora lista za potencijane glasače – kaže Čolović.

Odluka o bojkotu očekuje se jop od Nove stranke Zorana Živkovića koji je najavio da će se o tome odlučivati po raspisivanju izbora, i od pokreta Metla u kojem je DSS. U DSS još uvek nema jedinstvenog stava, pa je deo za izlazak a deo za bojkot. Predsednik DSS Miloš Jovanović najavio je da će Metla odlučiti u narednih nekoliko nedelja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari