Veliki broj parlamentaraca, pored obaveza u Skupštini Srbije paralelno stiže da obavlja i još po nekoliko drugih poslova, uglavnom za neku dodatnu nadoknadu. Samo je Administrativni odbor dosad za 14 poslanika odobrio da se osim poslaničkim, bave i nekim drugim poslom.

Međutim, u velikom broju slučajeva za dodatno angažovanje nije im potrebno odobrenje Odbora, ali ni Agencije za borbu protiv korupcije, jer državni funkcioneri, prema zakonu, mogu imati duple funkcije, ako time nisu u sukobu interesa.

Na pitanje kako fizički uspevaju da ispune sve obaveze, poslanici su odgovarali da se sve može kad se čovek dobro organizuje. Samo je naprednjak Aleksandar Martinović ovo pitanje shvatio kao tendencioznu provokaciju uz pitanje treba li da živi u kartonskoj kutiji kako bi Danas bio zadovoljan.

Osim što je poslanik, Martinović je predsednik jednog i član još dva sklupštinska odbora, predsednik je i Skupštine opštine Ruma, ali i profesor na Pravnom fakultetu u Novom Sadu. Donedavno je bio i član UO Galenike i Agencije za privatizaciju. Razgovor sa Martinovićem doslovno prenosimo:

„I dalje ste predsednik Skupštine Rume i predajete na Pravnom fakultetu u Novom Sadu?

– Gospođo, ne mogu da dam ostavku na fakultetu, jer sam tu zaposlen. To mi je radno mesto, a ne funkcija. Moram i ja od nečega da živim. Zar treba da živim u kartonskoj kutiji da biste vi bili zadovoljni? Šta je u pitanju, nemam pravo da budem u radnom odnosu? Napišite šta hoćete, šta da vam radim.

– Zašto razgovarate tako sa mnom, da li sam vas nečim uvredila? Čak vas ni za sumu koju na svim tim poslovima primate nisam pitala?

– Zato što pitate tendenciozno. Vežite me za radijator pa me tucite.

– Što bih vas ja tukla? Možete da živite gde hoćete, pa i kartonskoj kutiji. Ja samo pitam kako uspevate da ispunite sve obaveze koje ste preuzeli?

– Pišite šta hoćete. Nabrojte sve moje funkcije – i muž sam, imam majku, imam decu, psa, nekoliko mačaka, najbolje drugove. Sve su mi to funkcije. Sve to napišite.“

Slično je reagovao i naprednjak Mileta Poskurica, koji obavlja funkciju predsednika UO Medicine rada u Beogradu, a koji, pored poslaničke funkcije, istovremeno radi kao profesor na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu, ali i kao lekar u kragujevačkom Kliničkom centru.

„Kako to mislite da uskladim obaveze, u mentalnom, intelektualnom, spiritualnom, fizičkom smislu. Zar mislite da ja nisam dovoljno inteligentan da to uradim, ili mislite da ne razumem dovoljno posao. Šta vas tačno zanima, šta to čačkate? Mislite da je to nešto spektakularno. U kakvom sam ja to sukobu?”, naveo je Poskurica.

Na konstataciju Danasa da nas zanima samo kako postiže da obavlja sve poslove, Poskurica je odgovorio da mu ne predstavlja problem da uskladi svoje obaveze. Objasnio je da obaveze u UO Medicine rada ima jednom mesečno, da je tu funkciju preuzeo odlukom Vlade Srbije i da to nije vožnja mlaznim avionom. Naveo je i da na fakultetu predaje samo nefrologiju, što se uklapa sa ostalim rasporedom rada.

Poslanika ima u nadzornim odborima preduzeća i hotela, rade kao savetnici u obrazovnim ustanovama, lekari, direktori javnih preduzeća, a ima i onih koji su u vlasti u opštinama. Milan Krkobabić iz PUPS je i direktor PTT Srbije, a potpredsednik parlamenta Vladimir Marinković iz SPDS v. d. direktora Visoke strukovne škole za preduzetništvo iz Beograda. Ljubica Mrdaković Todorović iz SNS predsednica je Nadzornog odbora Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“, a socijalista i frontmen grupe Galija Nenad Milosavljević u upravi je RTS.

„Predsednik sam Nacionalnog naftnog komiteta Srbije, predsednik skupštine akcionara Jedinice za upravljanje projektima, predsednik sportskog društva Crvena zvezda, a na Tehnološkom fakultetu sam u komisiji za izbor zvanja doktorskih teza. Uvek sam dobro planirao svoje aktivnosti“, kaže Petar Škundrić, poslanik SPS.

I poslanici SDPS Meho Omerović i Milorad Mijatović tvrde da je sve stvar dobre organizacije, a Petar Petrović, poslanik JS, koji je zamenik predsednika Skupštine Jagodina, član Visokog saveta sudstva, član Državnog veća tužilaca, predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe i član UO Infostana u ostavci, kaže da mu nije problem da sve te obaveze uskladi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari