Naprednjaci su okupirali državu 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda (arhiva)

Neki naprednjaci SNS smatraju strankom običnih ljudi, drugi svoju partiju doživljavaju mašinom koja melje opoziciju, a politički analitičari s kojima je Danas razgovarao kažu da je SNS i pre dolaska na vlast nadrasla svoje radikalske korenove, postala hegemon stranka koja okupira državu i kojoj se kraj ne nazire dok je njen lider Aleksandar Vučić aktivan.

Kako dodaju, kada SNS ode s vlasti, brzo će nestati.

Naprednjaci su tokom vikenda proslavili 11 godina postojanja veličajući svoje uspehe, čini se neopterećeni svojom budućnošću. Ali, postavlja se pitanje, hoće li i njih zadesiti sudbina DS posle pada s vlasti.

Politički analitičar Dragomir Anđelković za Danas podseća da je SNS počeo kao otcepljen deo SRS za koji je u tom trenutku teško bilo reći kakvu će budućnost imati.

– Srbija je imala mnogo partijskih raskola i vrlo često su se oni završavali nestankom onih koji su napustili stranku. Međutim, SNS je uspeo da se konsoliduje i u narednom periodu da prevaziđe radikalske korene. SNS je sada „catch all“ stranka koja i u svom sastavu i u biračkom telu ima razne segmente. Od nekadašnjeg radikalskog biračkog tela do pristalica DSS i drugih partija. Po svom sastavu i opredeljenju je znatno iznad svojih korenova, i svakako na strani nacionalnog političkog spektra. To se dogodilo i pre nego što je došla na vlast. A tek kad je osvojila vlast, postala je neka vrsta magneta za ljude, kako to obično biva kad partija postaje vladajuća. Šta će biti s njom teško je reći jer se u ovom trenutku njen odlazak s vlasti teško nazire – kaže Anđelković.

Kako dodaje, kada jednom stranka padne, teško se opravlja.

– SNS nikad do sada nije pao. On je rođen sa jakom infrastrukturom koju je nasledio od radikala i koja je dodatno nadograđivana jer je Vučić radikalima bio glavni organizator. SNS u dogledno vreme ima budućnost, zbog stranačke infrastrukture i Vučića koji se pokazao kao uspešan političar, voleo ga neko ili ne. Dok je Vučić aktivan za njih ne postoji opasnost – ukazuje Anđelković.

Doktorand FPN Boban Stojanović ističe da se SNS pretvorila u državu, tj. okupirala je državu i postala je hegemon stranka.

– Ona koja okupira državu i čini sve da uništi sve ostalo. Velikim delom je napravila socijalno preduzeće jer kroz privilegije i nekakve poslove okuplja članstvo ili makar kroz nadu da će deo članova dobiti posao preko stranke. Takođe su stvorili jednu organizacionu mašineriju koja kontroliše sve i teško da se može iskazati bilo kakvo mišljenje unutar nje. Onog momenta kada odu sa vlasti verujem da će se u kratkom postupku ugasiti, nešto poput URS-a. Uglavnom kod nas stranke gube i članstvo i birače kada odu sa vlasti, ali kod njih ne postoji bilo kakav ideološki ili programski kohezioni faktor koji bi ih održao nakon gubitka vlasti, tako da sam poprilično siguran da kada izgube vlast da će praktično prestati da postoje – zaključuje Stojanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari