Tihomir Petković (SNS), bivši gradonačelnik Užica, izabran je ponovo na tu funkciju na jučerašnjem nastavku konstitutivne sednice lokalne skupštine.

Od ukupno 67 odbornika koliko broji skupština, glasalo je njih 56 i podršku Petkoviću su dala 42, a protiv tog predloga bilo je njih 13. Njegov zamenik biće takođe naprednjak – Nemanja Nešić.

Za predsednika skupštine, koja je juče verifikovala svih 67 odborničkoih mandata, izabran je Branislav Mitrović (Pozitivno Užice), ali nisu izabrani njegovi zamenici.

Od predviđenih 11 čanova Gradskog veća, izabrano je njih deset i to: naprednjaci Vladimir Sinđelić (mesne zajednice), Petar Blagojević (društvene delatnosti), Dragoljib Kostić (javna preduzeća) i Sanja Janković (poljoprivreda), socijalisti Vidoje Drndarević (briga o porodici) i Budimir Vujović (saobraćaj), Dunja Đenić (zaštita živitne sredine) iz SDPS, Katarina Ostojić (vanredne situacije) predstavnica PUPS, Zoran Adžić (budžet i finansije) iz NS i Miodrag Petković (turizam) iz DSS. Jedanaesti član Gradskog veća, čiji resor će biti privreda, nije izabran jer se, kako je Petković objasnio, traži odgovarajuće kadrovsko rešenje.

Vladajuća većina je podržala Petkovićev program rada u naredne četiri godine koji je nazvao Platforma u deset tačaka, u kojoj je naveden najveći broj projekata koji nisu završeni iz prethodnog perioda. Nazivajući ga „spiskom lepih želja“, odbornici DS, LDP i SRS nisu glasali za taj program.

Iako je poslovnikom predviđeno da se glasanje za predsednika skupštine, gradonačelnika i članove Gradskog veća obavi tajno, za šta je bio pripremljen priručni i kartonski paravan postavljen na klaviru, ta procedura je sprovedena tako da je većina odbornika prilazila stolu za kojim su sedeli članovi izborne komisije pred kojima su odbornici popunjavali glasačke listiće.

– Institut tajnog glasanja štiti odbornika koji ne želi javno da iznese stav o tome za koga će da glasa, ali s druge strane ne brani drugim odbornicima da glasaju javno. Odbrnici koji su javno glasali, učinili su ti svojim voljom i niko im nije branio da glasaju tajno – rekao je za Danas novoizabrani predsednik užičke skupštine Branislav Mitrović, a potom dodao da su neugledna dva kartona na klaviru, koja su služila kao  paravan za tajno glasanje, korišćena i ranije i da ispunjavaju sviju. 

 

Vladajuća koalicija

Dan uoči jučerašnje sednice, formirana je vladajuća većina, koju čine SNS sa svojim koalicionim partnerima (PS-SDP-NS-PUPS- PSS- Pozitivno Užice), kojima su se pridružili SNP i Zelena Stranka, kao i SPS-JS-AS i DSS.                                                              

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari