"Preživljavanje" Merkelove dobra vest za Beograd 1Foto: EPA/ CLEMENS BILAN

Činjenica da je aktuelni saziv nemačke vlade uspeo da „preživi“, uprkos dubokom raskolu između nemačke kancelarke i liderke Hrišćansko-demokratske unije Angele Merkel i ministra unutrašnjih poslova Horsta Zehofera…

… koji predvodi Hrišćansko-socijalnu uniju, može se tumačiti kao dobra vest za Srbiju u nastavku njenog evropskog puta, ocenjuju za Danas stručnjaci za spoljnu politiku. Naši sagovornici ne očekuju nikakve značajnije promene u „kursu“ Berlina prema Beogradu, ali napominju da bi promene izvršne vlasti u Nemačkoj verovatno značile neizvesnost kada se radi o daljem proširenju EU, što ne bi išlo naruku Srbiji

Igor Novaković, direktor istraživanja ISAC fonda, kaže za Danas da će opstanak vlade s Merkelovom na čelu „svakako uticati“ na evropski put Srbije i ostalih u regionu.

– Bilo koja druga nova vlada nakon vanrednih izbora, osim neke koju bi vodila nemačka Socijaldemokratska partija, za šta su male šanse, bila bi „novi igrač“, i moguće je da bi se postavila „tvrđe“ i zahtevnije prema Srbiji, ali i prema drugim kandidatima za članstvo u EU, pogotovo ukoliko bi u toj novoj vladi bili i liberali. Politika vlade koju vodi Merkel je utemeljena u prethodnim godinama i kontinuitetu – konstatuje Novaković.

Prema mišljenju politikologa Bobana Stojanovića, opstanak nemačke vlade znači „status quo“ za Srbiju.

– Da je vlada pala, to bi uvelo Nemačku u novi proces internih problema, ali nisam siguran ni da bi u tom slučaju to moglo da utiče na put Srbije u EU. Opstanak nemačke vlade ne znači da će to uticati pozitivno ili da će ubrzati put Srbije ka EU, ali će značiti „status quo“. Da je vlada pala, možda bi to poremetilo odnose unutar EU, navodi Stojanović za Danas.

Boban Stojanović napominje, takođe, da „preživljavanje“ nemačke vlade ne može da ubrza proces rešavanja kosovskog pitanja, „ali moguće je da bi u suprotnom taj proces bio usporen“.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić neretko izriče pohvale na račun Angele Merkel. Između ostalog, nakon susreta s kancelarkom u Berlinu pre dva meseca Vučić je kazao da je „moje poverenje u nju neograničeno… ona zna s kakvim se mi problemima suočavamo“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari