Sagovornici Danasa: Vučić se neće odreći moći 1Vučić na Glavnom odboru SNS Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Ovo nije prva najava Aleksandra Vučića da će se povući sa mesta predsednika Srpske napredne stranke, već smo nekoliko puta to čuli.

To je, svakako, marketinški potez, jer sam siguran da nema šanse da Vučić pristane da se odrekne vlasti. On jako dobro zna u čemu leži najveća moć, a to je pozicija predsednike najveće partije – komentariše za Danas Boban Stojanović, politički analitičar, još jednu u nizu najava predsednika Srbije, da će se povući sa mesta predsednika SNS u najskorije vreme. Najaktuelniji „tajming“, koji je Vučić ispostavio javnosti jeste kraj ove godine.

On je rekao je da bi bar još deset godina „mogao da se bavi ovim poslom“, jer se mu se ni za toliko njegovi politički protivnici ne bi približili, ali mu to ne pada i povući će se „mnogo ranije“. Gostujući u jutarnjem Dnevniku Radio televizije Srbije, Vučić je rekao da „ne potcenjuje nikog već govori o razultatima“.

„Što se tiče mog sklanjanja nema sumnje da će sledeće godine neko drugi preuzeti Srpsku naprednu stranku“, rekao je Vučić. Na pitanje da li to znači da se neće kandidovati na skupštini stranke, on je odgovorio da je „to više puta rekao, nije to neka novost ni tajna“. Kako je naveo, „mora čovek da zna kada je vreme da dođe do određenih promena i da zna kada je vreme da sebe na poistoveti sa državom i da pomisli da je to samo za njega“. Na pitanje šta će značiti njegovo povlačenje sa mesta lidera stranke za stranku, s obzirom na rejting koji joj on donosi, Vučić je rekao da će zato pomoći SNS. „Mislim da je to najbolja politička stranka, pokušaću da pomognem da pobedi na parlamentarnim izborima“, rekao je Vučić.

Prema mišljenju sagovornika našeg lista, Bobana Stojanovića, nerealno je da Vučić može da postane samo predsednik Republike koji će biti u okviru svojih nadležnosti.

– On se odavno poistovetio sa državom i siguran sam da se samostalno neće odreći toga. Ipak, ove najave mogu da idu u dva pravca. Jedan je da je ova najava povlačenja samo predstava za javnost, a da će u tom slučaju sada da krene „odgovaranje“ od toga od strane partijskih funkcionera i kampanja kako samo Vučić može da vodi Srbiju i kako ne sme da napusti stranku i kako će oni samo za njega da glasaju. Drugi pravac može da bude da zaista planira da ne bude predsednik stranke, a da će neformalnim kanalima i dalje to biti. To bi značilo da na mesto predsednika mora da postavi nekoga potpuno odanog i lojalnog koga može da kontroliše da se ne bi desilo da neko njemu uradi ono što je on uradio Tomislavu Nikoliću. To će verovatno značiti da eventualno nova osoba na mestu predsednika mora da bude potpuno zavisna od Vučića i to je jedini način da on nekom ostavi stranku – zaključuje Boban Stojanović za naš list.

Prema mišljenju Bojana Klačara, izvršnog direktora CeSID-a, malo je verovatno da će se Vučić povući sa mesta predsednika stranke, pre svega, jer, kako kaže, sva istraživanja pokazuju da je popularnost SNS bazirana na njegovoj reputaciji koju ima u biračkom telu.

– Mislim da je nerealno da se on povuče u ovako kratkom roku sa mesta predsednika stranke, osim u slučaju da se opredelio za varijantu da pronađe nekoga potpuno lojalnog novog predsednika stranke, kojeg će apsolutno kontrolisati. S druge strane, za sada ne vidimo da se na njegovom nasledniku radilo, odnosno iz te partije još niko nije, da tako kažemo, pripremljen za njegovog naslednika. Tako da mi to u suštinskom smislu povlačenja Vučića sa mesta lidera izgleda potpuno neverovatno – kaže Bojan Klačar za naš list.

On zaključuje da bi se eventualno o tome moglo realno pretpostaviti i sa smislom razgovarati tek 2021. godine, kada bi usledili novi predsednički izbori, koji bi tada sasvim izvesno bili mnogo važniji od predstojećih parlamentarnih, koji su sledeće godine.

Stefanović: Nema boljeg predsednika

Nebojša Stefanović, ministar policije i funkcioner SNS, izjavio je juče da ne vidi boljeg predsednika stranke od Aleksandra Vučić, kao i da nije, niti će biti kandidat za mesto predsednika SNS, prenosi FoNet. „Do decembra ćemo videti šta će biti, ali verujem da ne postoji bolji za to mesto od Aleksandra Vučića. To nije dobro samo za SNS, već i za Srbiju“, rekao je Stefanović. Na pitanje da li je spreman da preuzme funkciju predsednika SNS ako se to od njega traži, Stefanović je kazao: „Ništa ne može da se traži od mene“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari