Sastav vlade zna samo predsednik 1Foto: BETAPHOTO/ VLADA SRBIJE SLOBODAN MILJEVIC

Nova Vlada Srbije trebalo bi da bude izabrana krajem avgusta, ali ko će sve biti u njenom sastavu zna samo jedan čovek, predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Zato spekulacije ko će doći, a ko otići iz vlade predstavljaju nagađanja. Nesumnjivo je da će doći do nekih personalnih promena, ali ne postoji pojedinačna ličnost koja bi promenila suštinu ove vladavine koja je u biti vladavina jednog čoveka, ističu sagovornici Danasa komentarišući pisanje Blica da će dve trećine ministara u Vladi Srbije biti promenjeno.

Ono što je izvesno i što je predsednik Vučić ranije najavio biće izmenjen Zakon o Vladi Srbije i Zakon o ministarstvima.

Izvori Danasa bliski SNS navode da je gotovo sigurno da će broj ministarstava biti povrećan, odnosno da će glomazna ministarstva biti razdvojena na dva dela, tako da bi se moglo očekivati da dobijemo ministarstva za saobraćaj, kao i ministarstvo za građevinarstvo i urbanizam.

Na isti način moglo bi da budu razdvojene i nadležnosti ministarstva za trgovinu, turizam i telekomunikacije, budući da Vučić, kako tvrde sagovornici Danasa, veoma veliku pažnju posvećuje domaćem turizmu, pa bi to moglo postati zasebno ministarstvo.

Nije nemoguće da ministarstvo dobiju i telekomunikacije. Ima i razmišljanja da i obrazovanje i nauka budu razdvojeni.

Sagovornici Danasa navode i da je još daleko od personalnih rešenja za većinu ministarstava, ali da je u igri za neki od budućih resora sigurno Maja Gojković, koja je ranije izjavila da bi rado vodila resor kulture, ali se ona pominje i kao naslednica Nele Kuburović.

Marija Obradović takođe je, kako izvori Danasa navode, viđena za neko od ministarskih mesta, za resor kulture, a ima i tvrdnji da bi bila dobra ministarka policije, s obzirom da je, kako kažu, uspešno vodila skupštinski Odbor za odbranu i unutrašnje poslove, a poseduje i neke sertifikate iz oblasti bezbednosti.

Sastav vlade zna samo predsednik 2

Da će Nebojša Stefanović potpuno otići iz Nemanjine 11 ne veruju ni sagovornici Danasa iz vrha SNS, ali ni politički analitičari sa kojima smo razgovarali, jer kako navode dosadašnji ministar policije ima značajnu podršku u SNS, pa čak ni Vučić ne bi dozvolio sebi da zanemari mišljenje tih grupa.

„Stefanović neće nestati iz državnog vrha. Moguće je da pređe na neku treću funkciju, bio je predsednik Skupštine Srbije, pa ministar policije i sada može biti nešto treće. Vučić često vrši rotaciju kadrova. U SNS sve zavisi od Vučića. On donosi rejting, ali i ima dominantunu ulogu i njegova reč je od ključnog značenja Svakako u stranci postoje neke frakcije i grupe i mora da vodi računa da se ne zameri prevelikom broju tih grupa, ali ako izuzmemo to, on ipak ima veliki maneverski prostor da donosi odluke. Niko ne zna ko će u ovom trenutku biti ministar, ni ko će biti premijer, osim Vučića, ako to i on u ovom momentu zna. Čini mi se da su sve ovo nagađanja“, ističe Dragomir Anđelković, politički analitičar.

Njegov kolega Đorđe Vukadinović ne očekuje neke drastične promene u sastavu Vlade Srbije. Napominje da će sigurno biti nekih novih ličnosti, ali iz medijskih i marketinških razloga, kako bi javnost oko toga mogla da se zamajava.

„Generalno i formalno biće novih ličnosti, a suštinski to neće biti čak biti ni prepakivanje vlade, jer nema tog personalnog rešenja koje može u bilo kom smislu da pomeri i promeni suštinu ove vladavine koja je u biti vladavina jednog čoveka“, ističe Vukadinović.

Analitičar Boban Stojanović kaže da je siguran da će se većina manje medijski vidljivih ministara promeniti, ali da će oni najvažniji i najbliži Vučićevi saradnici ostati na svojim, ili eventualno nekim drugim pozicijama. Napominje da misli na Stefanovića, Malog, Vulina, Zoranu Mihajlović…

„Kada se radi o mestu predsednika vlade, i dalje mislim da je najmanja kvota na Branislava Nedimovića, a ne na Anu Brnabić. Ali sve ovo je više nebitno za veliku većinu građana Srbije, jer znamo ko donosi sve odluke i odlučuje o svemu. A jedino što može da bude važno za građane jeste to što će oni ministri sa najviše afera ostati na visokim funkcijama i to je samo znak da su Vučiću od velike važnosti“, zaključuje Stojanović.

„Nije neočekivana odluka da bude velikih promena u Vladi Srbije, jer Vučić stalno šalje poruke da niko nije neupitan i na taj način podstiče tenziju i konkurenciju među njima. Važniji razlog je taj što Vučić želi da promoviše neka nova lica, ne nužno nova u politici, već nova na važnim pozicijama, kako bi izlazio u susret javnosti koja iznova očekuje nova imena. Ujedno on želi da možda otvori prostor za ljude bez velikog tereta prošlosti i koji mogu da budu otvoreniji za dijalog“, ističe Bojan Klačar, izvršni direktor CeSID-a.

Prema pisanju štampe iz Vlade odlaze ministri:

* sporta Vanja Udovičić

* policije Nebojša Stefanović

* privrede Goran Knežević

* kulture Vladan Vukosavljević

* životne sredine Goran Trivan

* pravde Nela Kuburović

* prosvete Mladen Šarčević

* za evropske integracije Jadranka Joksimović

* bez portfelja Slavica Đukić Dejanović

Ostaju ministri:

* građevine i saobraćaja Zorana Mihajlović

* spoljnih poslova Ivica Dačić

* finansija Siniša Mali

* poljoprivrede Branislav Nedimović

* odbrane Aleksandar Vulin

* premijerka Ana Brnabić

Ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić ranije je rekao da neće više voditi nijedan resor, dok se za ministra energetike i države uprave Aleksandra Antića i Branka Ružića spekuliše da bi mogli da preuzmu neke druge resore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari