Stižu Putinov protokol i bezbednjaci 1Foto: FoNet/ AP

Prethodnica ruskog predsednika Vladimira Putina stići će u Srbiju 12. januara i tada će se znati detaljan plan njegove posete našoj državi, zakazane za 17. januar, kažu za Danas nezvanično izvori iz diplomatskih krugova.

Kako preciziraju naši sagovornici, u prethodnici ruskog predsednika biće predstavnici njegovog protokola, službe za odnose sa medijima, te pripadnici obezbeđenja.

U diplomatskim krugovima se spekuliše i da bi Putin i domaćin posete, srpski predsednik Aleksandar Vučić, mogli da obiđu i neko mesto izvan Beograda, “ koje se nalazi na trasi kolone kojoj su prošle srpske izbeglice 1995, tokom napuštanja Hrvatske zbog vojne akcije Oluja“, ali se tvrdi da to još nije izvesno.

„Takav korak simbolično bi značio da rusko-hrvatski odnosi nisu dobri, kako pokušava da predstavi zvanični Zagreb, a i predstavljao bi ukazivanje počasti žrtvama Oluje“, objašnjavaju diplomate. Pojedini listovi, uključujući Informer, objavili su da će Putin i Vučić obići hram Svetog Save na Vračaru.

Igor Novaković, direktor istraživanja ISAC fonda, ocenjuje za Danas da nesumnjivo Putinova poseta ima veliki značaj, „pogotovo u kontekstu postizanja sveobuhvatnog sporazuma između Beograda i Prištine“.

– Očekujem da će biti i reči o srpskom kraku Turskog toka, pošto će jedino preko teritorije Srbije ovaj gasovod biti u ruskom većinskom vlasništvu, bez obzira na treći energetski paket EU. Takođe, očekujem i novu poruku oko davanja diplomatskog statusa Rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu, navodi naš sagovornik.

Novaković odrično odgovara na pitanje Danasa očekuje li da li će tokom boravka ruskog predsednika u Srbiji biti javnih izjava o ruskoj podršci razgraničenju, kao mogućem rešenju za Kosovo. „Mislim da će ruska strana ponoviti da rešenje mora da se traži u okviru Rezolucije 1244 i da će dati podršku sporazumu do kojeg dođu Beograd i Priština. Dakle, ponovo će biti poslata jedna nedorečena poruka, koja, ipak, implicira, da je Rusiji najbolje stanje zamrznut konflikt, ali da će se prilagoditi ako do sporazuma dođe“, smatra on.

Prema mišljenju politikologa Bobana Stojanovića, svaka poseta je značajna, „posebno sa predstavnicima najmoćnijih zemalja“.

– Ne znamo šta će biti okvir razgovora sa Putinom i da se, eventualno, od Rusije traži podrška za rešavanje pitanje Kosova. Ipak, deluje i kao da ova poseta, takođe, ima unutrašnjopolitičke implikacije, odnosno da može predstavljati početak kampanje za vanredne parlamentarne izbore u Srbiji. Svakako je dobro što kontakti postoje, a videćemo da li će nam kao zemlji ova poseta nešto doneti, ističe Stojanović za Danas.

Upitan koje teme će biti glavne tokom Putinove posete, naš sagovornik kaže da će za javnost to biti „podrška Srbiji za Kosovo, ekonomska saradnja, investicije i slično“, a pitanje je o čemu će se pričati iza zatvorenih vrata. „Pretpostavljam da će se iza zatvorenih vrata detaljnije razgovarati o Kosovu i eventualnoj podršci za razgraničenje“, konstatuje on.

Dačić: Da se uključi i Rusija

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da će se Srbija u 2019. sigurno intenzivno baviti pitanjem KiM i „verovatno u drugačijem formatu nego do sada“. Dačić je ukazao da ideja o razgraničenju Srba i Albanaca „jeste jedina na stolu, ali ona mora biti praćena i nizom drugih dogovora“. „Mi ne odustajemo od najviših prava za srpsku zajednicu na KiM, i, od zaštite srpske baštine, od velike imovine koju Srbija ima na KiM , i to svi dobro znaju“, rekao je između ostalog Dačić u intervjuu za Nedeljnik čiji delovi su objavljeni na portalu Radio KiM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari