Stojanović: Pojavljivanje Tadića u kampanji odbilo bi mnogo glasača 1Foto: Fonet/ Aleksandar Levajković

Boris Tadić je osoba koja personalizuje vladavinu Demokratske stranke i zato mislim da njegovo pojavljivanje u kampanji za beogradske izbore ne bi donelo ništa dobro – ocenjuje za Danas politikolog Boban Stojanović, komentarišući evidentan izostatak bivšeg predsednika republike u predizbornim aktivnostima koalicije „Da oslobodimo Beograd“.

Stojanović objašnjava da je potpuno logično što u kampanji nema Borisa Tadića, pa čak ni Zorana Živkovića, jer su oni pojedinci koji personifikuju „loš period“ vladavine Demokrata. On smatra da su oni koji brinu o medijskom nastupu koalicije shvatili da su njih dvojica ljudi koji bi svojim eksponiranjem u predizbornim aktivnostima odbili mnogo glasača.

– Još kada su izbori raspisani, ja sam govorio da bi bilo političko samoubistvo kada bi Boris Tadić bio osoba koja se promoviše u kampanji i mislim da je dobro što se on ne pojavljuje – navodi Stojanović.

Politički analitičar Bojan Klačar saglasan je sa prethodnim sagovornikom da je „mirovanje“ Borisa Tadića uslovljeno strateškom odlukom koalicije, te da je odlučeno da lista „Da oslobodimo Beograd“ sa javnošću komunicira kroz tri ličnosti, to jest kroz Dragana Šutanovca, Vesnu Rakić Vodinelić i Marka Đurišića.

Klačar takođe smatra da se radi o potpuno opravdanoj odluci, a kao neke od razloga navodi to što je reč o lokalnim izborima, kao i to što je politički bekgraund Borisa Tadića više vezan za državnički posao.

– Sa druge strane, izvesno je da su oni odlučili da biračima ponude neke ličnosti koje nisu bile toliko zastupljene u ranijem periodu. U konkretnom slučaju, radi se o ljudima koji u ranijem periodu nisu na direktan način obavljali važne državne funkcije – zapaža Klačar i dodaje da se bez ozbiljnog istraživanja ipak ne može suditi o tome koliko će koristi ili štete doneti nepojavljivanje nekadašnjeg šefa države u kampanji.

Đorđe Vukadinović, politički analitičar, pak tvrdi da ne bi bilo primereno da se čovek koji je bio predsednik republike u dva mandata bavi komunalnim problemima. Suprotno od dvojice naših prethodnih sagovornika, on ističe da će, ukoliko koalicija „Da oslobodimo Beograd“ dobaci do cenzusa, za to najzaslužniji biti upravo Boris Tadić.

– Ne znam da li je odluka da se on ne ističe u kampanji njegova ili zajednička odluka koalicije, ali mislim da se radi o brizi da im Tadić ne umanji glasove, što je pogrešna teza. On je ipak ime, sa svim svojim bagažima i hipotekama, koje može da im donese značajan broj glasova, makar u Beogradu – tvrdi Vukadinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari