Vučić: Uradili smo dobar posao za budućnost naših naroda 1Foto: EPA-EFE/DANIEL KASAP

Uz intoniranje himni Srbije i Hrvatske predsednica Kolinda Grabar Kitarović je na Pantovčaku dočekala Aleksandra Vučića, koji je stigao u dvodnevnu posetu Hrvatskoj.

Sleteo je oko 10 časova na zagrebački aerodrom, odsvirale su se himne, nakon toga je Vučić pozdravio Kolindinu gardu, prenosi hrvatski Index. Poseta predsednika Srbije je počela svečanim dočekom u službenoj rezidenciji predsednice Hrvatske na Pantovčaku, susretom u četiri oka dvoje predsednika i bilateralnim sastankom zvaničnih delegacija. 

Dvoje državnika na Pantovčaku razgovarali su u četiri oka, a kasnije su im se priključila i delagacija u kojima je nekoliko ministara, koordinatora za otvorena pitanja kao i predstavnici manjina i udruženja nestalih u ratu.

Vučić je nakon susreta sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović u Zagrebu, rekao da će Srbija i Hrvatska morati da imaju bolje odnose u budućnosti.

„Za budućnost naših naroda uradili smo dobar posao, kad je reč o budućnosti nemamo suprotstavljenje interese ni u jednom polju. Treba da budemo odgovorniji i ozbiljniji“, poručio je Vučić, koji se  zahvalio hrvatskoj predsednici na pozivu i srdačnoj dobrodošlici, prenosi N1.

„Razumem da ni za Vas nije bio lak potez zbog atmosfere koja je stvarana u celoj Hrvatskoj. Čestitam na hrabrosti, uveren sam da će ljudi u budućnosti umeti da razumeju“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da je došao u Hrvatsku da razgovara o svim otvorenim pitanjima kojih je, kako je naveo, mnogo.

„Da pokušamo da ih rešimo. Već danas za neka lica koja su nestala imaćemo određene informacije. Razgovarali smo i o granicama, od čega je 136 km na Dunavu. Imamo različit stav po tom pitanju, pokušaćemo da to rešimo bilateralnim putem u naredne dve godine, ako ne uspemo ići ćemo na arbitražu“, rekao je Vučić.

Nismo razgovarali o prošlosti“, rekla je Kolinda Grabar Kitarović posle sastanka sa Aleksandrom Vučićem.

Važno je da smo se dogovorili oko nekoliko pitanja, posebno oko pitanja nestalih osoba za koje želimo da se reši što pre. Ohrabruje me ta odgovornost koju smo pokazali, ali i volja predsednika Vučića da direktno razgovara s predstavnicima udruženja, što ću i ja uraditi, kako s hrvatskim tako i srpskim udruženjima, prenosi Sputnjik.

Hrvatska predsednica je rekla su ona i Vučić razgovarali i o otvorenim pitanjima i da se nisu o svemu složili. Ona je naglasila da joj je bitno što je došlo do dogovora oko nekih otvorenih pitanja, što je odgovornost prema roditeljima koji traže svoje sinove.

Kolinda Grabar Kitarović je rekla da će razgovori o granicama biti nastavljeni.

Posle razgovora sa predsednicom, Vučić se sastao s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem. Vučić i Plenković u zgradi hrvatske Vlade razgovarali su u četiri oka, a potom je razgovor nastavljen sa članovima delegacija uz radni ručak.  

Hrvatski premijer Andrej Plenković naveo je da je sa srpskim predsednikom razgovarao o svim otvorenim pitanjima pa i o ratnoj odšteti.

Predsednik  Vučić naveo je da je sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem razgovarao o pravima manjina i temama od interesa za obe strane. „Razgovarao sam sa Plenkovićem о temama od interesa za obe strane, manjinskim pravima, o tome koliko je učinjeno i koliko možemo da učinimo, objavio je Vučič na Tviteru.

Dok je u društvu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića išao Trgom svetog Marka do Sabora, da su razgovarali i o ratnoj odšteti i da su imali različite stavove o tome.

„Da, to je tema koju je otvorio Plenković, ja sam imao sasvim drugačiji stav o tome i to sam mu rekao“, odgovorio je Vučić novinarima, prenosi N1 Hrvatska.

Vučić se sastao danas u Zagrebu i sa predsednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem sa kojim je razgovarao o odnosima dveju zemalja, o pravima Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji, kao i o saradnji parlamenta Republike Srbije i hrvatskog Sabora.

Vučić: Uradili smo dobar posao za budućnost naših naroda 2Vučić i Jandroković         Foto:Kabinet Predsednika Srbije

Kako se navodi u saopštenju, Vučić je rekao da dve zemlje imaju dovoljno nerešenih pitanja iz prošlosti i zato je mnogo važnije da gledamo u budućnost.

„Imaćemo sve više zajedničkih interesa, ako budemo zajednički radili na sređivanju pruge Beograd – Zagreb, ona može da bude ponovo ono što je bila pre dvadesetak godina – najvažnija saobraćajnica u regionu”, istakao je predsednik Vučić. On je naglasio da je saradnja srpskog parlamenta i hrvatskog Sabora po pitanju EU integracija, ali i po svakom drugom pitanju, za Srbiju veoma značajna i istakao da smatra da će svaka vrsta saradnje voditi smirivanju tenzija.

Tema razgovora bila je i situacija u regionu, kao i pitanje migracija, koje su u strateškom smislu važne. Dvojica sagovornika istakla su da je parlamentarna saradnja na niskom nivou i da je neophodno raditi na njenom jačanju. Predsednik Vučić istakao je da će u najskorije vreme predsednica parlamenta Srbije Maja Gojković uputiti poziv predsedniku Sabora da poseti Beograd, što je predsednik Jandroković pozdravio i prihvatio dolazak.

Predsednik Srbije zajedno sa predsednicom Hrvatske posetio je večeras na Kaptolu i nadbiskupa Zagrebačke nadbiskupije kardinala Josipa Bozanića, koji je pozdravio hrabar iskorak u poboljšanju srpsko-hrvatskih odnosa, koji su danas zajedno napravili predsednik Vučić i predsednica Grabar Kitarović.

Predsednik Vučić je rekao da Katolička crkva u Hrvatskoj može mnogo da pomogne u zbližavanju dva naroda i dveju zemalja i da se nada da će se u budućnosti više govoriti o onome što nas spaja, a ne o onome što nas razdvaja.

Kardinal Bozanić je rekao da su odnosi Srbije i Hrvatske ključni za ovaj deo Evrope i da podržava svaku vrstu dijaloga koji te odnose može da poboljša.

Doneo dokumentaciju iz Dvora na Uni

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doneo je danas na Pantovčak gomilu dokumenata, koja su postavljena na sto uz salu u kojoj je razgovarao sa hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović. Nema zvaničnih informacija o kakvoj je dokumentaciji reč, a hrvatski mediji nezvanično saznaju da je to dokumentacija vezana za Opštinu Dvor na Uni. Vučić kaže da je od prvog susreta s Kolindom Grabar Kitarović za nju pitanje nestalih bilo najvažnije pitanje.

“Mi znamo da su ta lica tu stradala, ali ne želim da govorim o detaljima jer bi to moglo da bude bolno za te porodice. Sve što može da pomogne pronalaženju nestalih osoba sve ćemo pomoći. Nemam problem s tim da kažem da je počinjen zločin tamo gđe je ubijeno 200 Hrvata, i obrnuto“, rekao je Vučić.

Šta je Vučić napisao u knjizi utisaka

„Izražavam iskreno uverenje da će odnosi između Srbije i Hrvatske biti značajno unapređeni , kao i odnosi Srba i Hrvata u celini. Siguran sam da će Vlada Hrvatske, kao i svi mi u Srbiji, tom važnom i pozitivnom procesu dati puni doprinos“, upisao je predsednik Vučić u knjizi utisaka u Vladi Hrvatske, a prenosi Sputnjik.

Protest koji je održan povodom dolaska predsednika Srbije Aleksandra Vučića u centru Zagreba završen je nešto posle 12 časova, javljaju hravatski mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari