Tači: Srbija neće u EU dok ne prizna Kosovo 1Foto: EPA/Tomas Kovacs

U razgovoru za „Večernji list“ predsednik Kosova Hašim Tači otvoreno je govorio o osnivanju Zajednice opština sa srpskom većinom, o mogućim sukobima Albanaca i Srba, mogućem padu kosovske vlade zbog bojkota srpskih ministara…

Odlučan je u tome da Kosovo po svaku cenu stvori svoju vojsku. Isto tako, Tači je obećao da će Hrvati uskoro dobiti zastupničko mesto u kosovskom parlamentu.

Tači je rekao da nije istina da Kosovo odbija osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom i da je ono verno svim međunarodnim obavezama a samim tim i osnivanju ZSO, ali je istakao da da ona ne može imati izvršne nadležnosti, niti može biti osnova za stvaranje posebnog srpskog političkog entiteta na Kosovu.

„Nije istina da mi odbijamo osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom. Kosovo je verno svim međunarodnim obavezama, obuhvatajući ovde i Prvi sporazum između Kosova i Srbije, koji je potpisan 19. aprila 2013. Pre nekoliko dana složili smo se da upravljački tim počne sastavljati Nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, naravno u tesnoj saradnji s vladom Kosova i uz pomoć Misije za evropsku sigurnost i saradnju OEBS-a na Kosovu. Zajednica opština sa srpskom većinom biće formirana u potpunom skladu s ustavom Kosova i kosovskim zakonima. Ovo nije samo naš stav. I visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i sigurnost Federika Mogerini stavila je na znanje da će to biti legalni okvir za osnivanje Zajednice opština. Zajednica opština sa srpskom većinom ne može biti treći nivo vlasti, niti može imati izvršne nadležnosti, a ne može ni biti osnova za stvaranje posebnog srpskog političkog entiteta na Kosovu“, kazao je Tači.

Dodao je da osnivanjem ZSO ne može doći do eskalacije sukoba između Albanaca i Srba i da svi građani Kosova bez razlika moraju poštovati ustavni red i zakone Kosova.

„Nema i ne može biti sukoba na Kosovu između Albanaca i Srba. Nije bilo takvih konflikata ni u najtežim ratnim godinama. Mi smo ratovali s okupatorskom vlašću Srbije, a ne sa Srbima. Inače, svi građani Kosova trebaju poštovati ustavni red i zakone Kosova. U tom kontekstu verujem da će u idućim danima prevladati razum kod srpskih političara i da neće biti jednostranih poteza u vezi s proglašenjem Zajednice opština sa srpskom većinom. Takav bi akt samo komplikovao proces sastavljanja statuta Zajednice“.

O tome da li najava izlaska srpskih ministara iz vlade Kosova može značiti i pad vlade i nove parlamentarne izbore, Tači smatra da: „Bojkotiranje vlade Kosova od Srpske liste štetno je za sve, i za same srpske političare i građane. Svi mogući problemi u tom aspektu trebaju se rešiti unutar kosovskih institucija. Zapravo, i u prošlom mandatu vlasti na Kosovu u dva je slučaja Srpska lista izašla privremeno iz skupštine i vlade Kosova i ta politika nije donela ništa dobro za srpske građane Kosova“.

Na pitanje zašto je kosovska policija uhapsila direktora Kancelarije za Kosovo Marka Ðurića, Tači je odgovorio:

„Kosovska policija zaustavila je srpskog lidera jer je ilegalno boravio na severu Kosova, on je ušao iako nije od kosovskih organa dobio potrebnu dozvolu. Nažalost, to nije bio prvi put da je on ilegalno boravio na Kosovu. Želimo li napredovati zajedno, kao dve države, prema normalizaciji odnosa, moramo do kraja poštovati briselske sporazume, obuhvatajući tu i procedure organizovanja službenih poseta Kosovu i Srbiji“.

Tači je naveo da rok od četiri meseca za postizanje dogovora između Kosova i Srbije nije briselski ultimatum.

„Nije to briselski ultimatum. Naša i srpska strana dogovorile su rok u kojem se treba pripremiti prvi Nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom. Mi smo kao Kosovo spremni napredovati brzo u pravom smeru, uvek poštujući to da će se Zajednica opština sa srpskom većinom stvoriti u skladu s principima o kojima sam ranije govorio“, naveo je on.

Veruje da će se dogovoriti sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i da će doći do konačnog rešenja kosovskog problema.

„Uveren sam da se vreme konflikata, neslaganja i tenzija u odnosima između Kosova i Srbije treba završiti. S druge strane, pitanje Kosova je rešeno jednom zauvek, misijom kojom je rukovodio predsednik Ahtisari u razdoblju od 2005. do 2007. godine. Kosovo je nezavisna država. Srbi na Kosovu su nevećinska zajednica, imaju garantovana prava koja su posebna i neusporediva s pravima neke druge nevećinske zajednice u Evropi. Normalizacija odnosa između Kosova i Srbije dužnost je ove generacije, to je obaveza prema građanima na Kosovu i u Srbiji, to je osnovni uvet da Kosovo i Srbija uđu u EU“, rekao je Tači.

Na pitanje hoće li Kosovo uskoro imati svoju vojsku, Tači takođe odgovorio sa uverenjem.

„Da, svakako. I ovde o neophodnosti stvaranja Oružanih snaga Kosova postoji konsenzus među nama na Kosovu i između nas i NATO-a. Pitanje je kako ćemo izvršiti transformaciju Sigurnosnih snaga Kosova (BSK) u Oružane snage Kosova: izmenom ustava ili amandmanima na Zakon o BSK“.

Optimista je i kada je reč o učlanjenju Kosova u UN.

„Nije zahvalno govoriti o vremenskim rokovima, ali mislimo da bismo se mi nakon potpisivanja pravno obvezujućeg sporazuma između Kosova i Srbije, a nadamo se da će se to dogoditi tokom ove godine, trebali bi se prijaviti za članstvo u UN-u. Ovaj sporazum i normalizacija odnosa između Kosova i Srbije trebalo bi osigurati ulazak Kosova u UN“.

Na kraju, predsednik Kosova je pričao i o saradnji Kosova sa Hrvatskom, koju ocenuje odličnom.

„Ponosni smo što imamo sjajne odnose s Hrvatskom. Mnogo toga povezuje Kosovo i Hrvatsku u gorkoj prošlosti. Zatim, i mi i Hrvatska vodili smo obrambeni rat i na kraju postali nezavisne države. Radujemo se svakom napretku Hrvatske koja je sada već nekoliko godina deo NATO-a i EU. Verujem da ćemo joj se ubrzo tu pridružiti. Mislim da možemo više učiniti na trgovinskoj i privrednoj suradnji dveju država. Takođe, uskoro treba omogućiti zastupljenost Hrvata u kosovskom parlamentu jednim zagarantiranim zastupničkim mestom. Za to treba promeniti ustav i spreman sam tu dati svoj doprinos“, zaključio je predsednik Kosova, Hašim Tači.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari