Reputacija bolja, a atmosfera prava 1EPA/RONALD WITTEK

Uprkos jakim rivalima, srpski rukometaši ne odustaju od plasmana u drugi krug prvenstva Evrope u konkurenciji Francuske, Hrvatske i Ukrajine.

Po ustaljenoj kalendarskoj tradiciji velika ženska rukometna takmičenja reprezentativne kategorije odigravaju se tokom decembra, dok je januar rezervisan za muške nacionalne timove i njihove borbe za medalje, ovog puta na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj i Slovačkoj (13-30).

Po običaju, niko nema puno vremena za pripreme, s tim što je u slučaju rukometaša završni period za sklapanje taktičko-tehničkog mozaika skraćen novogodišnjim brejkom, zbog čega je važno pametno iskoristiti svaki minut zajedničkog vremena, u slučaju „orlova“ od nedeljnog okupljanja u Staroj Pazovi.

Do odlaska u Nemačku, na kontrolne utakmice protiv domaće selekcije, 7. januara u Manhajmu i dva dana kasnije u Veclaru, Toni Đerona i 24 igrača po selektorskom ukusu Španca boraviće i radiće u Sportskom centru Fudbalskog saveza Srbije. Sa Francuskom, Hrvatskom i Ukrajinom u mislima, jer im se valja što bolje fizički i mentalno spremiti za bitke u „grupi smrti“ (C) u Segedinu, gde naš tim stiže 11. dana sledećeg meseca.

– Nemamo mnogo vremena, ali nadamo se da ćemo dobrim radom uspeti da se pripremimo za prvenstvo. Očekivanja su nam velika… Verujem u ovaj tim i stručni štab, mislim da možemo do ciljanog rezultata. Pojavila se nova generacija i kroz dobro odrađene kvalifikacije, bez ijednog poraza, stekla bolju reputaciju nego do sada. I atmosfera je prava – nabraja potencijalne adute srpske selekcije Darko Đukić iz Vardara.

Nedavna provera protiv Slovačke pokazala je sve mane i vrline pozvanih kandidata za EURO, pa je stručnom štabu još jasnije šta treba ispravljati a šta dizati na još viši nivo na generalnoj probi sa Nemcima.

– Igraćamo utakmice sa veoma ozbiljnom selekcijom i protiv jednog od konkurenata za medalje proveriti naše kvalitete i trenutnu formu. Biće to pravi test za ono što nas čeka u Mađarskoj – kaže jedno od desnih krila u našem sastavu.

„Orlovi“ dobro poznaju protivnike u prvoj fazi, a na ruku im može ići to što će iz kola u kolo ići na sve jače protivnike, jer sportska psihologija kaže da ionako težak start na svakom turniru dodatno komplikuje eventualni duel sa jačim od sebe.

– Sa Ukrajinom sigurno neće biti laka utakmica, ali očekujem da ćemo pobediti u tom meču. Posle toga nas očekuju dve vrlo teške utakmice protiv Hrvatske i Francuske. Ali možemo da se nosimo sa svima, pokazali smo to u duelima protiv Francuske u kvalifikacijama (pobeda i remi, prim. aut). Nismo favoriti ni protiv komšija (redovnih učesnika SP i EP i čestih osvajača medalja, prim. aut) ni protiv „trikolora“, mada se u oba slučaja potajno nadamo pozitivnom rezultatu – kaže jedno od Đeroninih rešenja na spoljnim pozicijama.

Inače, reprezentativci iz nemačkih klubova će se zbog svojih obaveza u Bundesligi, naknadno priključiti ostalima (1.1.), a roviti Petar Nenadić ima dozvolu da se od povrede oporavlja u Mađarskoj i Vespremu. Sve dok klupski i srpski lekari ne procene da je spreman za napore u državnom timu.

Raspored na EP

13. januar

Srbija – Ukrajina 18.00

15.januar

Hrvatska – Srbija 20.30

17. januar

Francuska – Srbija 20.30

* dalje idu dve proplasirane selekcije iz svake grupe

Korona muke Francuza

Kada je u punom sastavu, aktuelni olimpijski šampion Francuska je strah i trepet za rivale, međutim veliko je pitanje koga će selektor Gijom Žil moći da povede na EURO. Korona virus napravio je haos u redovima „galskih petlova“, jer su posle Nikole Karabatića, Benoe Konka i Janisa Lenea u izolaciju otišli novozaraženi Remi Desbone, Ig Deskat, Ajmerik Mine, Dilan Nahi i Eloim Prandi. Da mu muka bude veća, jedan od važnijih startera Nedim Remili doživeo je težu povredu, a poštedu su dobili i Timoi N’ Gesan i Vensan Žerar. Sve u svemu, na treninzima nema skoro polovine pozvanih igrača.

 

Horvat: Možemo parirati Srbiji

– Grupa je teška, ali mislim da smo sposobni i spremni odgovoriti svim izazovima. Možemo parirati Francuzima, Srbiji i Ukrajini. Ne bojimo se nikoga i gledamo sebe, uz ubeđenje da smo napravili dobar spoj mladosti i iskustva – poručio je sa početka priprema hrvatski selektor Hrvoje Horvat.

Jedan od najboljih rukometaša Hrvatske Domagoj Duvnjak čvrsto je na zemlji.

– Srbija se mnogo digla, Francuskoj je u poslednjim kvalifikacijama uzela tri od četiri boda, sa selektorom Špancem daluje ozbiljnije nego pre dve godine. Izgledaju mnogo bolje i biće vrlo zahtevan protivnik. Definitivno nismo među favoritima, ne želim da se lažemo“, rekao je Duvnjak.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari