FIA istražuje sporan kraj sezone Formule 1 1EPA-EFE/Ali Haider

Prikupljanje informacija podrazumeva razgovore sa vozačima, predstavnicima timova, direkcijom trke za Veliku nagradu Abu Dabija i direktorom trka FIA Majklom Masijem.

Svetska automobilska federacija (FIA) očekuje da istraga o kontraverznom finišu ključne trke i pobedi novog šampiona Formule 1, Holanđanina Maksa Ferstapena, bude završena najkasnije do 3. februara.

Vozač Red Bula osvojio je titulu trijumfom na toj trci preticanjem Luisa Hamiltona u Mercedesu u poslednjem krugu. Britanac je pet krugova pre kraja bio vodeći u koloni i na putu da uzme osmi trofej, kada je na stazu izašlo bezbednosno vozilo, zbog udaranja Nikolasa Latifija u zid.

Mercedes je po završteku trke direkciji trke podneo žalbe zbog kršenja pravilnika i preticanja tokom perioda bezbednosnog vozila. Obe su odbačene, pa je najavljena tužba Međunarodnom sudu, međutim do naknadnog pokušaja isterivanja pravde nije došlo.

Ovog ponedeljka pokrenut proces predvodiće generalni sekretar FIA za motosport, Piter Bajer, uz asistiranje novog predsednika FIA Mohameda Ben Sulajema, uz obećanje da će istraga biti „temeljna, objektivna i transparentna“.

Ostaje da se vidi kako će „presuda“ uticati na planove Hamiltona o nastavku karijere, jer nije načisto da li će ponovo sesti za volan bolida.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari