Kaminska pala na doping testu 1 EPA-EFE/VASSIL DONEV

Ukrajinska predstavnica u skijaškom trčanju privremeno suspendovana sa Zimskih olimpijskih igara u Pekingu.

„Valentina Kaminska druga je dopingovana na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu. Analizom uzorka utvrđena je prisutnost metabolita mesterolona, ​​koji pripada klasi androgena i anaboličkih steroida, te metilheksanamina i heptaminola, koji pripadaju klasi stimulansa“, navodi se u saopštenju Međunarodna agencije za testiranje (ITA

Uzorak je uzet 10. februaru, a Ukrajinka je obaveštena o pozitivnom rezultatu i zabrani nastupa do rasvetljavanja slučaja. Kaminska do daljnjeg ne sme ni trenirati na ZOI. Inače, ovo joj nisu prve Olimpijske igre. Nastupila je na ZOI-ju 2014. u Sočiju i 2018. u Pjongčangu. U trci na 10 kilometara u Pekingu bila je 79, a u sprintu, dok je sa nacionalnom štafetnom ekipom završila na 18. mestu.

Ukrajinka se može žaliti na ITA-inu odluku i zahtevati analizu uzorka B, kao i sastanak Međunarodnog suda za sportsku arbitražu u Pekingu, na kojem će se odlučiti o njenoj privremenoj suspenziji.

Kao u postupku „oslobođene“ klizačice Kamile Valijeve, s tim što je Ruskinja bila pozitivna na državnom prvenstvu 25. januara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari