Crvena Zvezda - Mega Novifoto STARSPORT

Bez drame i bilo kakve neizvesnosti protiv kragujrvačkog Radničkog, odnosno Zlatibora, košarkaši Crvene zvezde i Mege zakazali su prvi polufinalni susret Kupa Radivoja Koraća.

Subotnji duel (17.00) biće zapravo repriza prošlosezonskog finala koje su crveno-beli uspešno rešili, uprkos tome što su bili desetkovani.

Zvezda je na uvertiri pokazala da ovosezonsku hroničnu neefikasnost sa distance može prevazići u Čairu. Obruči u čuvenoj hali su i nešto mekši, bolje upijaju „tvrđe“ šuteve što je bilo evidentno u pokušajima Stefana Markovića.

Od dolaska u Zvezdu vode se brojne polemike u vezi sa formom i uticajem na igru nekadašnjeg reprezentativca Srbije, kome se najviše zamera neproduktivnost u šutu sa distance, što popularnog Pefija, isitine radi, nikada i nije krasilo.

Crveno-beli su u četvrtfinalu preciznošću za tri poena obesmislili ideju Radničkog da se defanzivno više koncentriše na čuvanje reketa i branjenje prodora spoljne linije protivnika. Čak 18 pogođenih trojki na procentu uspešnosti od 41 odsto kapital je koji bi Zvezdi bio dovoljan i u evroligaškim okvirima.

Tradicionalno već, naročito u uvodnoj fazi završnog turnira Kupa Radivoja Koraća, crveno-belima je duel sa Radničkim bio čak peti u poslednjih osam godina na kojem su postigli 15 i više trojki.

Trenera Radonjića, u datom kontekstu, sigurno je obradovala činjenica da se Marković polako budi iz šuterske hibernacije: Radničkom je u prvoj deonici ubacio tri trojke, ukupno četiri što je skor koji nije mogao da postigne na svim prethodnim nastupima u crveno-belom dresu, zajedno.

Mega jeste neuporedivo kvalitetnija ekipa, sa igračima daleko većeg atletskog potencijala, sposobnosti u ranoj fazi napada, jasnih ideja kako da rivala konstantno „gađa u leđa“.

Jović i Đurišić jesu najveći naši talenti do 19 godina i budućnost su srpske košarke, međutim crveno-beli defanzivno imaju takvu čvrstinu i uigranost da za većinu domaćih rivala to jeste sinonim za defanzivni zid.

Komparacija sa poslednjim međusobnim susretom možda i nije najbolja, s obzirom na to da je Mega imala ogromnih problema u kontroli skoka, što ne bi trebalo da bude pravilo, pošto Matković, Rudan, Simanić… imaju atletske kvalitete dovoljne da se amplitude u tom segmentu značajno smanje u subotu.

Zvezda je na tom susretu, ilustracije radi, imala čak 15 ofanzivnih skokova, 13 u drugom poluvremenu, od kojih impresivnih 11 u poslednjoj deonici.

– U subotu i eventualno nedelju igrali bismo dvaput u 24 sata, što je prilično retka i specifična situacija. U Evroligi obično imamo dan pauze između susreta. Dobro je što protiv Radničkog možda nije bila velika potrošnja, pa možemo u danu odmora da povedemo malo računa o stanju tela i spremimo se za sledeće mečeve – poručio je Nikola Ivanović, koji je protiv Radničkog imao najveću minutažu.

Mega teže dolazi do realizacije ukoliko rival zaustavi njenu igru u tranziciji, tačnije na otvorenom terenu. „Ljubičasti“ imaju sijaset igrača kadrih da se nametnu u datom segmentu igre i ubrzaju ritam.

Jedan od njih sigurno je i 19-godišnji Nikola Jović koji voli da “povuče napad” ubrza prenos lopte i rivalsku odbranu gađa u leđa.

– Šta očekujem u subotu? Pobedu, nadamo se tome. Očekujem i tešku utakmicu. U prethodnom susretu smo pokazali da možemo da se nosimo s njima. Jeste da su oni evroligaški tim i svaka im čast na tome, ozbiljna su ekipa. Prošli put nismo odgovorili čvrstinom, nadam se da će sada biti drugačije. Moramo da rešimo problem sa izgubljenim loptama, to je nešto što nas muči cele sezone. Pokušavamo non-stop da igramo u tranziciji, to nas najviše i krasi. I još da zadržimo potrebnu čvrstinu – naveo je Jović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari