Zvezda u igri za plej-of 1Nikola Ivanović i Marko Gudurić foto: Srđan Stevanović /Starsport

Delovalo je, posle vezanih poraza od Monaka i Milana i to kod kuće, da su se košarkaši Crvene zvezde i definitivno oprostili od ambicija vezanih za plasman u plej-of Evrolige.

Čak ni kasniji „brejk“ u Kazanju nije proziveo neke pozitivnije kalkulacije, jer je potom iznivelisan porazom od Panatinaikosa u Atini.

Ipak, od gostovanja u prestonici Grčke situacija je počela drastično da se menja na evroligaškoj mapi, direktno prouzrokovana tužnom i tragičnom činjenicom da je u Ukrajini započeo rat.

Napad Rusije proizveo je lančane reakcije, izašavši iz polja politike, doveo je do promena gotovo u svim granama, zaključno sa sportom.

CSKA, Zenit i UNIKS (i Lokomotiva Kuban u Evrokupu) odlukom Evrolige suspendovani su do daljeg iz takmičenja, što posledično znači da bi Crvena zvezda mogla da se nađe u najužem krugu kandidata za plasman u doigravanje, koji je „garniran“ poslednjim trijumfom protiv Fenerbahčea.

Crveno-beli su protiv turske ekipe ostvarili desetu ovosezonsku evroligašku pobedu. Da je napredak primetan pokazuje i podatak da su prošle sezone takmičenje u Evroligi završili upravo sa identičnim brojem trijumfa, a da su do dvocifrene pobede stigli tek 1. aprila.

Ipak, ni skor 10-15 na devet kola do kraja regularnog dela ne bi delovao obećavajuće po pitanju doigravanja da se kojim slučajem ratna dešavanja u Ukrajini nisu reflektovala i na košarkaško poljeŽalgiris je bio najdosledniji u stavu da se CSKA, Zenit i UNIKS izbace iz takmičenja, odnosno da se sa njima ne igraju utakmice do kraja evroligaške sezone.

Pproblemi u ruskim klubovima usložnjavali su se i pre drastične odluke Evrolige. Kako sve tri ekipe, što u igračkim sastavima, što u stručnim štabovima imaju obilje stranaca, mnogo njih se odlučilo da se vrati svojim kućama, barem dok ne prestanu ratna dejstva u Ukrajini.

Ideja da se mečevi, u kojima bi ruski klubovi bili domaćini, organizuju na neutralnim terenima, brzo je stavljena „van snage“. Takvu mogućnost odbacili su čak i CSKA, Zenit, odnosno UNIKS zatraživši, pritom, da se svi naredni njihovi evroligaški dueli odlože u sledećih mesec dana.

Evroliga se našla u nezavidnoj poziciji, suspendovanje i izbacivanje ruskih klubova imaće dalekosežne reperkusije. Činjenica je i da su ruska VTB banka, kao i Gasprom sponzori Evrolige. S obzirom na to da su sve tri ruske ekipe bile u zoni plej-ofa, jasno je da su sada šanse Crvene zvezde da se nađe u doigravanju značajno veće.

Evroliga: Brisanje i i iz tabela

Evroliga je odlučila da ruski timovi neće igrati svoje utakmice Evrolige, verovatno do kraja sezone. I da je ranija odluka o neutralnom terenu ili utakmicama u gostima, ostala van snage. Odluka se odnosi na CSKA, Zenit i UNIKS u Evroligi, ali i na Lokomotivu Kuban u Evrokupu.

„Evroliga kontinuirano prati razvoj situacije. Ukoliko se situacija ne razvije na povoljan način, sve utakmice regularne sezone protiv ruskih timova će biti poništene kako bi se konfigurisala konačna tabela i pozicije u Evroligi“, navodi se u saopštenju

Tabela bez ruskih timova izgleda ovako:

Barselona 17-4, Real Madrid 16-5, Milano 15-6, Olimpijakos 14-7, Efes 11-8, Bajern 12-9, Makabi 10-10, Monako 10-12, Fenerbahče 9-12, Crvena zvezda 8-12, Alba 7-12, Baskonija 7-13, Asvel 7-15, Panatinaikos 6-14, Žalgiris 5-15.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari