Na kraju će trpeti reprezentacija 1foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto ©

I ptice na granama znaju da u srpskom fudbalu ništa ne može biti toliko dobro da ne bude pokvareno, pa su tako plasmani Crvene zvezde i Partizana u osminu finala Lige Evrope i Lige konferencije, odnosno kvalifikovanje državnog A tima za Svetsko prvenstvo „osenčeni“ paralelnim ratovima za titulu i vlast u domaćoj fudbalskoj organizaciji.

Ni jedan ni drugi nisu od juče, samo su intenzivirani razmenom žestokih saopštenja večitih rivala sa Topčiderskog brda, pokrenutog od strane kluba sa „Rajka Mitića“ pre kraja dobijenog meča tima iz Humske sa Spartakom u 26. kolu prvenstva, a kako su se na meti šampiona pored večitog rivala našli Savez i selektor Dragan Stojković današnjom sednicom Izvršnog odbora FSS biće prekinuto tihovanje fudbalske Vlade, čiji članovi čekaju ishod aprilskih politčkih izbora u zemlji da konačno pokrenu izbore u Fudbalskom savezu Srbije.

Uz ogradu da je ovde sve moguće i ništa nije nemoguće, teško je čak i zamisliti da će inicijatoru martovskih prepiski žestoke retorike biti izrečene drakonske kazne zbog javnog napadanja Piksija, kom se kao „neformalnom predsedniku Saveza“ spočitava „otimanje titule“ crveno-belima, uz pomoć Sudijske organizacije, jer se Crvena zvezda smatra „stubom srpstva“.

Kao što ne bi bilo logično da se najavljena odbrana nekada slavnog igrača i svojevremeno prvog čoveka našeg najčešćeg šampiona svede na uzvraćanje verbalnih pecki i diplomatsko „spuštanje lopte“.

– Ništa od ovoga nije slučajno. Sa pozicija Crvene zvezde, tj. njene percepcije i interesa, maestralno je izabran tajming za prozivke na račun njenih komšija, odnosno pritisak na Savez i Sudijsku organizaciju, jer dolaze presudne bitke u večitom ratu sa Partizanom za titulu i 25, 30 miliona evra zarade od mogućeg ulaska u Ligu šampiona. Penal za rivala u Subotici samo je bio okidač za već spremljenu ofanzivu, ne tek tako pokrenutu u martu, jer ćemo sledećeg meseca saznati ko će biti nosioci državne vlasti naredne četiri godine, samim tim i čiji interesi i uticaj će se za to vreme prelivati na fudbalsku organizaciju. Dakle, imamo istovremenu borbu na dva fronta, pošto Zvezdi valja zauzeti bolju poziciju pred poslednji sezonski duel sa crno-belima i ključnu fazu kadriranja u Savezu – tvrdi za Danas bivši fudbaler Rade Bogdanović, javnosti poznat po britkim analizama i komentarima stvari i zbivanja u unosnom i prljavom biznisu zvanom srpski fudbal.

Prema njegovom tumačenju, Dragan Stojković nije ni slučajna „meta“ ni „kolateralna šteta“ u pomenutom sukobu.

– Zvezdina prepucavanja sa Savezom malo više vidim kao lična nego kao institucionalna, bez obzira na vrlo očigledan klupski interes. Pri čemu, ne mislim da je animozitet prema Piksiju uslovljen otkazivanjem posla Terzićevom sinu u Savezu. To je nebitna stavka. U situaciji preduge „v.d. vladavine“, posle odlaska Slaviše Kokeze, neformalni predsednik fudbalske organizacije zamerio se još svojom izjavom da seniorska reprezentacija neće više biti mesto gde će domaći mladi igrači dolaziti samo da „osete atmosferu“ i malo treniraju u nacionalnom timu. I takvom stavkom u biografiji pojačaju svoju tržišnu cenu, odnosno klupsku zaradu od transfera, jer se pozivanje u nacionalni tim posebno ceni i plaća. Piksi je zavrnuo slavinu ozbiljnih prihoda, za naše prilike, zbog čega se samo čekao trenutak da bude uvučen u rat „večitih“. Ovo bih uporedio sa šahovskom partijom, kada se žrtvuje Top da bi se izvukla Kraljica. Kao običan i realan jubitelj fudbala i neko ko ga je igrao, apelujem „dajte nam predsednika“ a ne kao EPS da godinama imamo privremenog predsednika FSS, samo se bojim se da ceh ne plati reprezentacija – zaključuje naš sagovornik, uz pohvalu za „civilizovan i demokratski odgovor Piksija“ na izrečene optužbe.

Milovan Đorić, kao neko ko je „100 godina“ u našem fudbalu i ima puno igračkog, trenerskog i funkcionerskog iskustva u istom, misli da je krajnji trenutak da se dese promene.

– Treba što pre stati sa lošim stvarima, inače nam sledi težak sunovrat. Ne mislim samo na poslednju turu javno izrečenih sumnji, prozivki, optužbi… već na haos u Prvoj ligi, Srpskim ligama, u zonskim takmičenjima. Šta god ko pričao, suđenje u Superligi je bolje nego pre. Do uvođenja VAR-a se još i moglo pričati o nameštanju mečeva, a sada su ti komentari više proizvod nezadovoljstva rezultatom… Plašim se samo da se teški međuklupski sukobi i nikada veća vređanja ne prenesu na reprezentaciju, mada bih rekao da Stojković tu stvari drži pod kontrolom – kaže za Danas Đorić.

Za njegov pojam, trener Stanojević napravio je „previše“ sa limitiranim timom Partizana, za koji misli da plaća ceh staroj klupskoj politici vraćanja nekadašnjih prvotimaca; za Crvenu zvezdu smatra da je „dominatna“ u prvenstvu iako dovodi evropska pojačanja druge klase, uz sumnju da može složiti jak sastav za sledeću UEFA sezonu i kontriranje konstataciji njenog generalnog direktora Zvezdana Terzića da je ova Zvezda najbolja svih vremena; a za sadašnji FSS kaže da „teško“ može stvari isterati na čistac.

– U situaciji kada samo generalni sekretar i selektor imaju sigurna mesta, a sve ostalo je neodređeno, nije realno da Savez povlači neke drastične poteze, pa su pojedinci tu situaciju iskoristili da se osile i iskorače iz svojih domena. Fudbalski izbori su negde zakočeni, ali kada prođu državni, doći će momenat za veliko raščišćavanje. Na svim nivoima – ističe Đorić.

Poznati fudbalski „disident“, Ivan Golac, insistira na široj slici i predistoriji aktuelnih zamešateljstava.

– Treneri i klubovi pre biraju alibije nego samokritiku i rešenje problema, Savez ispaljuje parole i preti u prazno, navijači se glože, mediji biraju strane i vrte izlizane priče… Umesto da se svi bave prošlonedeljnim mračnim i mučnim četvrtkom Partizana i Crvene zvezde u Evropi, opet je fokus na sporednim i komično neozbiljnim stvarima. Ne vidim kako to može da se prekine, kada se radi o višedecenijskoj praksi i kada aktuelne beskarakterne likove gledamo i slušamo dugi niz godina. Nema nam pomoći sve dok su kvalitet i rad nepoželjne kategorije, maltene razlog za stid. Situacija u fudbalu samo je tužna refleksija lošeg stanja u društvu – podvlači Golac.

Disciplinci „mudro“ ćute

Crvena zvezda i Partizan razmenili su saopštenja 6. marta, povodom jedanaestserca za crno-bele u Subotici, a klub iz Humske u nedelju se na nešto drugačiji način oglasio na temu nedosuđenog mu jedanaesterca protiv Napretka, pa je javnost radoznala da čuje da li se Disciplinska komisija FSS bavi tim slučajevima i hoće li se izreći kazne zbog dovođenja u pitanje regularnosti Superlige. I teških nedvosmislenih optužbi na račun FSS-a i mnogih na funkcijama u njemu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari