Selektor Kanade samouveren: Imamo igrače koji mogu da zaustave Bogdana, baš me briga za žalbe 1foto:FIBA basketball

Iznenada je dobio posao selektora Kanade, ali bi na svom debiju mogao da ostvari najbolji rezultat u istoriji Zemlje javorovog lista na Mundobasketu.

Đordi Fernandez je godinama unazad deo NBA karavana. Kao deo stručnog štaba, radio je u Denver Nagetsima i sarađivao sa Nikolom Jokićem i Ognjenom Stojakovićem. Trenutno sarađuje sa Majkom Braunom u Sakramento Kingsima, a mesto selektora kanade dobio je bukvalno iz nebuha, neporedno pred početak priprema za Mundobasket.

Mladi španski stručnjak na klupi je zemnio NBA šampiona sa Toronto Reptorsima, Nika Nursa i za svega dva meseca uspeo da napravi obećavajući sistem igre. Fernandez veoma ceni srpsku košarku i uopšte rad Svetislava Pešića sa kojim se upoznao još kao dečkić dok je popularni kari radio u Barseloni.

U uvodnom delu svog izlaganja, kao vid uvertire sutrašnjeg polufinalnog duela sa Srbijom, stručnjak rođen u Badaloni akcentovao je igračke kvalitete Bogdana Bogdanovića.

– Jako dobar šuter i dobar košarkaš, može da igra iz pik, da postiže poene na različite načine. Trči stalno, dobar je atleta, teško je čuvati ga. Ali, mi imamo više igrača koji mogu da ga čuvaju, da to uradimo timski. Srbija je dobar protivnik, imaju kvalitetnog selektora. Mi ćemo se potruditi da uradimo svoj posao.

Selektor Kanade smatra da je reprezentacija Srbije sjajan defanzivni tim.

– Srbija je jedan od najboljih defanzivnih timova, teraju protivnike na veliki broj izgubljenih lopti, trče mnogo, najbolji su u igri iz tranzicije. Moramo da budemo spremni da odgovorimo na to, da trčimo i držimo ritam, da budemo jako agresivni na lopti. Oni mogu da postignu koševe, ali i mi igramo odbranu u kojoj teramo rivale na izgubljene lopte. Ako i primimo koš, pokušaćemo da budemo bolji u njihovom sledećem posedu.

Selektor Pešić je izjavio da se Kanada bolje adaptirala na FIBA pravila u odnosu na Ameriku. Fernandesu su prijali komplimeni od strane stručnjaka čiji je rad pratio još kao dečkić.

– To je njegovo mišljenje i jako ga cenim. Jako sam zadovoljan načinom na koji igramo, svojim stručnim štabom i kako se pripremamo za izazove. Ovaj tim je pravljen na jedan način, navikavali smo se na promenu pravila, nemamo iskustva sa tim, ali rastemo i idemo korak po korak ka cilju, ka timu koji želimo da budemo.

Evidentno je da Kanada defanzivno igrao veoma agresivno, neretko koketirajući sa sudijskim kriterijumom, pogotovo kada je reč o načinu na koji odbranu igraju Lu Dort i Dilon Bruks.

– Ne znam šta će oni da urade i nije me briga. Ako se budu žalili na nešto, njihova stvar. Mi ćemo da igramo našu igru i držimo našu koncentraciju. Pokušaćemo da uradimo stvari na koje možemo da utičemo, protiv Slovenije smo uradili dobar posao kao tim, pogotovo u odbrani. Treba da bude FIBA muzeju jednog dana.

U odnosu na Kanadu, košarkaši Srbije imali su dva dana za odmor i rekuperaciju.

– Odmor je jako bitan faktor za igrače, to ne mogu da kontrolišem. Mogu da spremim igrače na ono što nas čeka, da se na treningu malo oznoje i spreme za Srbiju. Lekarski tim je odradio sjajan posao, mi igramo brzu i fizički zahtevnu košarku, a momci i dalje izgledaju sjajno

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari