ABA ima sigurno mesto 1Foto: STARSPORT

U odnosu na prethodno obraćanje javnosti, prvi čovek Evrolige Đordi Bertomeu bio je juče daleko konkretniji i jasniji, precizirajući da se tekuća sezona može završiti najkasnije do kraja jula, uz opasku da je i otkazivanje vrlo realna opcija.

Bertomeu je podvukao da će i u takmičarskoj 2020/21. predstavnik ABA lige imati obezbeđeno mesto.

– Želimo da nastavimo Evroligu i Evrokup, mada navijačima verovatno neće biti dozvoljeno da budu na tribinama. Samo ukoliko budemo mogli da garantujemo za zdravlje svih prisutnih, krenućemo dalje. Želimo da nastavimo Evroligu i Evrokup u istom formatu. Radimo i na tome da Evroligu i Evrokup organizujemo u drugačijem formatu. Može se desiti da takmičenje nastavimo u jednoj dvorani. Postoji mogućnost da će se u Evroligi umesto plej-ofa igrati Fajnal-ejt. Jasno je već sada da neće biti ništa od Fajnal-fora u Kelnu u maju – otkrio je Bertomeu planove u zavisnosti od toka pandemije korona virusa.

Katalonac po rođenju, vodeći operativac Evrolige svestan je i da je otkazivanje čitave sezone potpuno realna opcija.

– Definitivno nećemo nastaviti sa sezonom ukoliko nemamo garancije za zdravlje igrača, trenera i organizatora utakmice. Mislim da ne možemo da pomeramo kraj sezone dalje od završetka jula. U potpunosti se protivimo ideji da se takmičenja nastave u septembru ili oktobru. Nećemo doneti odluku koja uključuje rizik. Ako budemo morali da otkažemo sezonu, to ćemo i uraditi – naglasio je Bertomeu, osvrnuvši se i na potencijalne učesnike Evrolige i Evrokupa u narednoj sezoni.

– Još ne razmišljamo o vajld-kartama u narednoj godini, želimo da završimo ovu sezonu. Nemamo na umu ko će igrati naredne godine, imamo procedure kako timovi ulaze u Evroligu i jedini problem možemo da imamo ako se neka domaća takmičenja ne završe. Mesta u Evrokupu se određuju prema plasmanu iz nacionalnih prvenstava, tako da ćemo tu imati problem. Mislim da ABA liga nema previše razloga da se plaši za mesto u Evroligi. Oduvek je imala predstavnika. Shvatamo koliko je Balkan važan za Evropu – odagnao je sve sumnje Bertomeu.

Bez razgovora s Partizanom i Virtusom

Pojavile su se brojne pretpostavke da bi Evrokup mogao da organizuje završni turnir u jednoj hali pred praznim tribinama. Spekulisalo se da bi organizaciju mogao da dobije Virtus ili Partizan, čak je čelni čovek italijanskog tima tvrdio je da je poslao predlog u kancelarije Evrolige.

„Nismo imali nikakav razgovor sa predsednikom Virtusa, Lukom Baraldijem, kao ni sa predsednikom Partizana, Ostojom Mijailovićem, vezan za organizaciju Fajnal-ejta. Naš cilj je da sezonu završimo u aktuelnom formatu. Krajnji datum do kog možemo da odlažemo odluku je u maju. Ne u prvoj polovini, već bliže junu, ali definitivno ne posle maja“, naglasio je Bertomeu, koji je istakao da publike sigurno neće biti u halama ako se bude nastavila tekuća sezona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari