ABA: Zvezda odbranila domaći teren i povela protiv Partizana u finalnoj seriji 1Foto: STARSPORT

Košarkaši Crvene zvezde pobedili su Partizan rezultatom 85:82 (17:20, 22:19, 25:22, 21:21) u prvoj utakmici finalne serije ABA lige.

Na taj način su po prvi put odbranili domaći teren, a već naredna finalana utakmica je na programu u sredu uveče u dvorani „Aleksandar Nikolić“, kada će domaćin ponovo biti Crvena zvezda, a taj meč počinje u 19.30 sati.

Meč je bio neizvestan do samog kraja, a obe ekipe su pokazale zašto su ušle u borbu za trofej u regionalnom takmičenju.

Utakmica je trajala dva i po sata i pokazala je kako će izgledati čitava serija.

I pored fer i sportske igre obe ekipe, događaj večeri je bio neugodna povreda plejmejkera domaće ekipe Nikole Topića.

On se povredio krajem treće četvrtine prilikom jednog prodora, a iznet je sa parketa uz pomoć medicinskog osoblja crveno-belih.

U prvoj četvrtini gosti su imali do pet poena prednosti, ali su izabranici Janisa Sferopulosa bili apsolutno u utakmici.

U drugoj deonici su igrači Željka Obradovića poveli 35:26, ali su već do poluvremena dozvolili protivniku da se u meč vrati i da izjednači na 35:35, da bi se na poluvreme poenima Zeka Ledeja otišlo sa rezultatom 39:39.

Partizan je poveo sa 43:40 u trećoj četvrtini, ali je Zvezda na „krilima“ Dejana Davidovca i Nemanje Nedovića napravila seriju – 7:0 i povela sa 47:43.

Najveća prednost domaćina bila je 64:55 na dva i po minuta pre kraja treće četvrtine.

Ipak tada uzvraćaju crno-beli sa dve trojke Kevina Pantera i Džejlena Smita i dolaze na „minus tri“ – 64:61.

Tokom čitavog toka poslednje deonice smo videli rezultatsku klackalicu.

Ekipe su mnogo puta smenjivale u vođstvu, a pobednik je odlučen u samom finišu.

Zvezda je pošla u jedan od poslednjih napada na utakmici, ali je na 24 sekunde do kraja utakmice sat stao.

Sudije su dugo većale i pregledavale snimak kako bi utvrdili koliko je vremena zaista ostalo do kraja meča, a onda su odlučili da je to 14 sekundi.

Za loptu su skakali Dejan Davidovac i Zek Ledej jer su kod njihove borbe za istu sudije dosudile „mrtva loptu“, a tek potom su shvatili da merač vremena već neko vreme ne funkcionišeu dvorani „Aleksandar Nikolić“.

Rezultat je bio 81:80 za Zvezdu i Partizanu je trebala osvojena lopta nakon skoka Ledeja kako bi krenuo u poslednji napad koji bi mu potencijalno mogao doneti pobedu, brejk i prednost na samom startu finalne serije.

Ipak, lukavi Davidovac je došao do lopte, a onda je bio fauliran, pa je sa linije za slobodna bacanja povisio rezultat na 83:80.

Na satu je ostalo još 11 sekundi, a onda se ušlo u penal završnicu.

Dva puta je bio precizan Džejms Naneli, pa dva puta Davidovac, a onda su crno-beli na četiri sekunde pre kraja krenuli u poslednji napad.

Bek gostujuće ekipe Aleksa Avramović je zamalo promašio šut za pola terena za produžetak i veliko slavlje u dvorani je moglo da počne.

Najefikasniji u oba sastava bio je Džejms Naneli sa 27 poena.

U redovima pobednika Jago dos Santos je bio bolji od ostalih sa 18 poena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari