Adetokunpo tek 13. igrač sa objedinjenom NBA titulom i Evroligom 1EPA-EFE/L. Rico

Reprezentativac Grčke uspeo u tome u dresovima Los Anđeles Lejkersa i Panatinaikosa.

Kostas Adetokunpo pridružio se u nedelju uveče retkom broju igrača koji su tokom karijere uspeli da objedine NBA titulu i trofej najbolje ekipe u Evroligi.

Mlađi brat daleko poznatijeg i uspešnijeg Janisa, postao je tek 13. igrač koji je osvojio NBA prsten i titulu najbolje ekipe na Starom kontinentu.

Zanimljivo je da je među njima i Ognjen Kuzmić, iako ni u dresu Real Madrida, kao ni Golden Stejta nije imao neku bitniju ulogu, naprotiv.

Reprezentativac Grčke nigerijskih korena takođe nije imao značajniju ulogu i minutažu u dresu Lejkersa kada su 2020. u čuvenom „balonu“ u Orlandu došli do NBA naslova, a nešto veći prostor u igri imao je tokom ove sezone nastupajući za Panatinaikos.

Prvi koji je u tome uspeo bio je čuveni Bil Bredli, nekadašnji NBA šampion sa Njujork Niksima, a potom prvak Evrope u dresu milanske Olimpije.

Sa prostora bivše Jugoslavije sličan podvig, ali sa različitim ulogama u ekipama, ostvarili su još Toni Kukoč, Žan Tabak i Radoslav Nestorvić.

Sa njima u istoj grupi su i Leri Rajt, Džim Bruer, Bob Mekadu, Manu Đinobili koji je bio šampion Evrope sa Kinderom, da bi po odlasku u San Antonio čak u četiri navrata osvajao NBA prsten.

Džoš Pauel i Rodrigo Buboa mogu se pohvaliti istim dostignućima, iako su kao NBA šampioni bili puki epizodisti u San Antoniju, odnosno Dalasu, dok je nekadašnji reprezentativac Francuske imao znatno veći doprinos osvajanju Evrolige u dresu Efesa, u odnosu na Pauela, koji mu je bio saigrač u istom evropskom timu.

Poslednji koji je objedinio pomenute titule bio je Elajdža Brajant, koji je to učinio u uzastopnim godinama. On je 2021. postao NBA šampion sa Milvoki Baksima, a godinu daan kasnije prvak Evrope kao član Efesa.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari