Muška rukometna reprezentacija Srbije juče je stigla u Malme, a već večeras, u obližnjem Lundu, sa selekcijom Alžira igra utakmicu prvog kola C grupe Svetskog prvenstva u Švedskoj. Kasni dolazak na poprište Mundijala i umor od dugog putovanja ne bi, ipak, smeli da budu izgovor za eventualni kiks u premijernih 60 minuta ekipe selektora Veselina Vukovića, jer Šešum, Ilić, Vujin i društvo imaju sve što njihov protivnik nema – nekoliko vrhunskih pojedinaca sa stažom u jakim evropskim klubovima, bolju tradiciju, veći rejting, pa i ugled kod sudija, zbog čega bi sve osim pobede „orlova“ bilo prvorazredno iznenađenje.


– Prvi mečevi na velikim takmičenjima uvek imaju specifičnu težinu. To je prva prilika da se osete teren, publika, ambijent, suđenje, protivnici… Pored bodova, pobednicima donose i dozu samopouzdanja za sledeće duele. Imamo sreću da prvenstvo počinjemo sa nešto slabijim timom, ali ne zanosimo se da možemo peške do važne pobede. Ma šta drugi mislili mi ozbiljno shvatamo Alžir – kaže Dimitrije Pejanović, iskusni golman španske Torejivehe, koji će mrežu na smenu čuvati sa Darkom Stanićem i (manje realna opcija) Draganom Marjancem.

Naši rukometaši (ne svojom voljom) često menjaju šefove u nacionalnom timu, nisu još stasali u jak kolektiv, a na ovo SP su došli s nekoliko novajlija u ekipi i reputacijom najvećeg razočarenja na prošlogodišnjem šampionatu Evrope, ali Alžirci nemaju snagu i rezultate afričkih sila Egipta i Tunisa, pa je za očekivati da Srbija uzme prva od četiri „zaračunata“ boda u ovom i sledećem meču, protiv još slabije i neuglednije Australije.

– Želimo i planiramo trijumfe protiv tih, relativno lakih protivnika. To bi bila prava uvertira za mnogo zahtevnije i izazovnije duele sa favoritima za osvajanje odličja Danskom i Hrvatskom, ali njima ćemo se baviti tek kada preskočimo prve dve prepreke. Sve po redu, pametno i na miru – insistira na postupnosti junak baraž dvomeča sa Češkom, koji je našu zemlju svrstao među 24 učesnika 22. SP.

Ukoliko prvu fazu takmičenja završe na jednom od prva tri mesta u grupi, srpski rukometaši će plasman u nokaut rundu tražiti kroz novu grupu, ukrštanjem sa najboljima iz D grupe, gde se nalaze Argentina, Čile, Švedska, Južna Koreja, Poljska i Slovačka.

Decenijski post

Ove godine navršava se decenija od kako su naši rukometaši doneli medalju sa nekog velikog takmičenja. Pre bronze na SP u Francuskoj, pod okriljem SRJ i SFRJ, na Mundijalima su osvojena još tri treća mesta (Egipat 1999, Istočna Nemačka 1974, Francuska 1970), jedno srebro (Zapadna Nemačka 1982) i jedno zlato (Švajcarska 1986).

Raspored „orlova“

1. kolo (13. 1, Lund)

Srbija – Alžir (20.45)

2. kolo (16. 1, Malme)

Australija – Srbija (18.00)

3. kolo (17. 1, Malme)

Danska – Srbija (20.15)

4. kolo (19. 1, Malme)

Srbija – Hrvatska (18.00)

5. kolo (20. 1, Lund)

Srbija – Rumunija (20.30)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari