Ajntraht(ović) pomera granice 1Foto: EPA-EFE/ RONALD WITTEK

Sve više se kruni konkurencija u fudbalskoj Ligi Evrope, pa su u borbi za trofej manje atraktivnijeg i isplativijeg, ali sve jačeg i zanimljivijeg UEFA takmičenja ostala dva engleska (Arsenal, Čelsi), jedan nemački (Ajntraht) i jedan španski klub (Valensija)…

… s približno istim šansama da se kao pobednik finalne utakmice 29. maja na „Olimpijskom stadionu“ u Bakuu plasiraju u sledeće izdanje Lige šampiona, krajnji cilj svakog od silnih učesnika s početka ove sezone LE.

LJubitelji fudbala u Srbiji najradoznaliji su da vide šta u tom kvartetu mogu naši zemljaci i reprezentativci iz Frankfurta – prvi strelac cele LE i jedinog preostalog bundesligaša napadač Luka Jović, na krilu sjajni Filip Kostić i ofanzivni vezista Mijat Gaćinović. Pošto su kao konačni slavljenici dvomeča sa Benfikom iz trke za evropski pehar izgurali lisabonski dvojac LJubomir Fejsa – Andrija Živković.

– Ključni razlozi za prolaz dalje i dobre igre su snaga ovog tima, neverovatni navijači i odličan stručni štab. Pokazali smo da imamo snažan karakter, verovali smo da možemo da pobedimo Benfiku. Šta da kažem o sledećem rivalu Čelsiju? Veliki klub! Ipak, mi verujemo u sebe. Ako budemo igrali svoju igru, imamo velike šanse da odemo u finale – govori Gaćinović, posle 2:4 i 2:0, u ime saigrača iz Ajntrahta, inače četvrtoplasiranog tima u prvenstvu Nemačke, gde takođe ima priliku da se (ako zadrži taj plasman) direktno plasira u LŠ.

Čelsijev napadač Olivije Žiru takođe ima lepe reči za protivnika i isto tako misli da je finale dostižno njegovoj ekipi.

– Volim da igram protiv nemačkih klubova, posebno zbog njihovih uvek punih stadiona i atmosfere na njima. Ajntraht je ozbiljan i kvalitetan s tim, s odličnim igračima u napadu. Čeka nas stvarno težak posao u dve utakmice – uverava centarfor londonskog sastava i selekcije Francuske, koji je s konačnih 5:3 sa klupskim kolegama preskočio Slaviju iz Praga.

Valensija je s ukupnih 5:1 prošla domaćeg rivala Viljareal, što je negde i bilo očekivano, imajući u vidu razliku u kvalitetu i položaju u Primeri, jer su „slepi miševi“ 6. u La ligi, a „žuta podmornica“ tek na 15 poziciji.

– Ostavljamo Ligu Evrope po strani, do sledeće utakmice. Fokusirani smo na tri naredne utakmice u prvenstvu, jer s tih devet bodova u nedelju dana možemo da popravimo šanse u borbi za Lige šampiona. Želimo preko La lige do nje. Što ne znači da se odričemo ambicija u UEFA takmičenju. Arsenal će biti veliki izazov i inspiracija za nas – računa trener Garsija Toral Marselino.

Arsenal nije baš „pojeo“ Napoli u 180 minuta, ali je dobio oba duela. Prvo s 2:0 kod kuće, pa jednim, ali vrednim golom u Napulju.

– Uradili smo što smo zamislili. Igrali naš fudbal i prošli dalje, iako nije bilo tako jednostavno kako izgleda kada vidite da smo dali tri gola, a sačuvali našu mrežu. Idemo dalje, prvo da ispunimo obaveze u prvenstvu pa da se pripremimo za još dve utakmice u Ligi Evrope. Ima vremena za priču o Valensiji – poruka je šefa stručnog štaba „tobdžija“ Unaija Emerija.

Polufinale

2. maj

Arsenal – Valensija 21.00

Ajntraht – Čelsi 21.00

9. maj

Čelsi – Ajntraht 21.00

Valensija – Arsenal 21.00

Mesto na UEFA listi

Arsenal 10

Čelsi 16

Valensija 43

Ajntraht 77

Trofeji u LE/Kupu šampiona

Ajntraht 1980.

Valensija 2004.

Čelsi 2013.

* Arsenalu je najveći domet finale 2000. godine

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari