Za Saniu Mirzu bi život bio mnogo lakši da se rodila u vreme kada su žene igrale tenis u dugačkim haljinama do gležnjeva i nosile kravate, šešire i rukavice. Ovako, budući da se mlada Indijka pojavljuje u kratkoj teniskoj suknjici, to mnogi primaju kao neku vrstu prkosa i izazova.

Za Saniu Mirzu bi život bio mnogo lakši da se rodila u vreme kada su žene igrale tenis u dugačkim haljinama do gležnjeva i nosile kravate, šešire i rukavice. Ovako, budući da se mlada Indijka pojavljuje u kratkoj teniskoj suknjici, to mnogi primaju kao neku vrstu prkosa i izazova.
Septembra 2005, grupa muslimanskih klerika je uspostavila fatvu sa zahtevom da se Mirza, posvećena Muslimanka, tokom mečeva „pokrije“ i neposredno nakon toga,18-ogodišnja igračica je podlegla presiji i zamenila suknju za šortc. Vođa Suni Ulema Borda je izjavio da njena odeća „ne ostavlja ništa imaginaciji“ i da će to „imati poguban uticaj na celokupnu naciju mladih muslimanskih devojaka“. On je insistirao da su natpisi na njenim majicama – „žena koja se dobro ponaša retko stvara istoriju“; „ili možete da se složite sa mnom ili grešite“ i treći -„ja sam slatka, sa mnom nema sr…“- totalno „protivni islamu“.
Za većinu njenih sunarodnika Mirza je idol. Bilbordi sa njenim slikama blješte širom Indije, a od sponzora ona dobija sume ravne najboljem kriketašu Indije Rahul Dravidu. Ona je prva žena iz Indije koja se probila u pedeset najboljih igračica na WTA listi i trenutno zauzima 44. mesto, prva koja je došla do četvrtog kola grend slem turnira – US Open 2005. i prva koja je osvojila titulu na turi – u njenom rodnom gradu Hajderabadu, što je izazvalo mini-stampedo.
Mirza kaže da u Indiji vlada toliko interesovanje za to kako ona živi i šta radi, da je više puta zaticala znatiželjnike koji su upali u njenu kuću, tako da je bila prinuđena da uzme čak i obezbeđenje.
„Sania-manija“ je dostigla vrhunac kada je Indijka deklasirala Nađu Petrovu, tada treću igračicu na svetu, u San Dijegu avgusta 2005. Par se po drugi put sastao juče na Vimbldonu i pored brojnih Mirzinih navijača ona je izgubila u dva seta od snažnije Ruskinje. I to u suknji, koju je ponovo počela da nosi od ovogodisnjeg Rolan Garosa.
Što se tiče njene teniske garderobe, ona kaže – „Kako se ja odevam to je moja lična stvar. Zato neka me ostave na miru. Pokušavam da se zabavim. Ako želim nešto da kažem, ja umem da govorim, zar ne. Nema potrebe da to bude kroz moju odeću“.
Dežurni finalista Vimbldona, trostruki pobednik Kvinsa, vrstan igrač trave i omiljeni čovek u muškoj turi – Amerikanac Endi Rodik će i ove godine probati da dođe do svoje prve vimbldonske titule. Da bi konačno ostvario svoju veliku želju i cilj, u pomoć mu je priskočio Džimi Konors, višestruki šampion i legenda belog sporta. Pored tehničkih detalja, Konors je bacio akcenat ne na igru, već na pitanje srca! Poznat kao borac najvećeg kalibra, koji se nikada ne predaje, on ni za kakve novce ne bi pristao da trenira nekoga ko ne deli takvu filosofiju igre. I Endiju, koji je poznati fajter, pokušava da ulije dodatni elan i duh- borbu do poslednje kapi znoja i krvi. Onako kako je on nekada igrao. Ništa manje. U jednoj rečenici – ako se predaš – ubiću te!
Za sada, taktika perfektno funkcioniše.
Život nikada nije dosadan kada je Serena u blizini. U meču sa izvanrednom Aussie devojkom Alisijom Molik, američka Amazonka se pojavila sa ogromnim nausnicama, koje su bile koliko neprikladne trenutku, toliko i nepraktične. Pre za neki TV šou. Kada su počele da joj smetaju, a potom i ispadaju, konačno ih je odstranila. Još uvek se ne zna šta je bilo sa njima, ali ako ih je našla Žastin Enan, mogla bi da ih iskoristi kao hula-hop!
Pored toga što su Delić i Đoković priuštili publici ogromno zadovoljstvo demonstracijom vrhunskog tenisa u njihovom meču, najlepši trenutak je ipak došao na kraju. Naime, nakon završenog susreta, dva igrača su se pozdravila i zagrlila i potom zajednički napustila teren. Bila je to lepa i retka slika. Uz to, dodatna poslastica je stigla od Delića – koji je jednoj klinki u publici galantno poklonio reket.
Po jučerašnjem sivom vimbldonskom danu, jedini dašak boje je stigao od Francuskinje Tatjane Golovin, koja je, pojavivši se na terenu u crvenim teniskim kilotama ispod bele haljine, preuzela ozbiljan rizik da povredi striktno vimldonsko pravilo o „predominantno beloj“ odeći. Međutim, stvar se dobro završila po Golovinu, inače 17. nosioca, jer je uprava šampionata izdala saopštenje u kome se kaže da je „Golovina odevena u okviru pravila, budući da njene crvene kilote ne prelaze ivicu haljine“!
Kako god bilo, simpatična Francuskinja gleda sa osmehom na celu stvar i komentariše – „Svi kažu da je crveno boja koja potvrđuje da ste jaki i da imate samopouzdanja, tako da sam ja srećna sa mojim crvenim gaćicama. Nastaviću da ih nosim sve dok pobeđujem. Što znači, za sada, za ove dve nedelje – boja će biti crvena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari