Alarm zvoni zbog Cedevite 1Foto: Starsport

Šampionski početak poslednjeg dvostrukog prvaka ABA lige zapravo je najbolja moguća pozivnica navijačima crveno-belih da večeras ispune halu „Aleksandar Nikolić“ (21.00).

Trijumf nad MZT je već arhiviran, a gostovanje Cedevite dovoljno je da se na Malom Kalemegdanu upale alarmi upozorenja. Crvena zvezda će dočekati jednog od najvećih konkurenata u regionalnoj ligi, i poslednjeg dvostrukog finalistu plej-ofa, koji je startovao porazom od Budućnosti u Zagrebu. Zvezdi u ritmu od pet utakmica u deset dana, odnosno 11 u oktobru, derbi sa Cedevitom dolazi u ranoj fazi sezone, kada se kvalitet timova još uvek nije iskristalisao.

Zagrepčani su dobrano promenili tim u poređenju sa prethodnom sezonom. Dovedena su pojačanja koja bi trebalo da podignu kvalitet tima na još viši nivo. Ostanak centra Bilana potvrda je šampionskih ambicija ekipe, koja je već na startu doživela prizemljenje. Kadrovske promene, pre svega u spoljnoj liniji (Stokton, Hopson, DŽejms, Krušlin, Dukan), uslovile su manjak uigranosti i nemanje automatizma prilikom organizovanja igre, kao i prepoznavanja situacija u „mis-meču“.
– Odigrali smo puno velikih utakmica, u finalu pre dve godine, pa u borbi za Evroligu prošle sezone. Pokazali su u pauzi između dve sezone da su kontinuitet i ozbiljnost kluba na očekivanom nivou. Rade kvalitetno, što su pokazali i ostankom Bilana, za kojeg je postojalo ogromno interesovanje. Doveli su igrače sa kvalitetom i ogromnim potencijalom. Mi smo svesni njihovog kvaliteta, znamo da dolaze posle poraza u prvom kolu od Budućnosti, ali i da nije bilo njega pristup bi bio pobednički. Moramo da igramo dobro da bismo mogli da ih dobijemo. Treba nam još veća podrška publike, i verujem da ćemo svi biti zadovoljni – poručio je trener Dejan Radonjić.

U odnosu na Zvezdu, Cedevita je neuporedivo manje menjala pod košem; Luka Žorić je otišao u Sevilju, a došao je prekaljeni centar Mirza Begić. Bilan i Begić su dobrano podbacili protiv Budućnosti i sigurno će želeti da se iskupe večeras.

– Imaju dva sjajna igrača na tom mestu, godinama igraju na visokom nivou, gledaćemo da odgovorimo na način na koji možemo u ovom trenutku. Mi smo uradili sve da dođemo do potrebne spremnosti za ovaj meč, a tako moramo da radimo i u budućnosti. Još teže će biti u nastavku, naša priprema će morati da bude još odgovornija. Biće i situacija u kojima ćemo morati da se pripremamo u avionu – ilustrativno je trener Zvezde ukazao na prenatrpan raspored utakmica i činjenicu da će ih odigrati više od 80 ove sezone.

Novi format Evrolige; najmanje 30 utakmica u elitnom rangu, zahtevaće od svih ekipa učesnica da broj igrača u rotaciji povećaju na 15, nalik NBA.

– Mislim da je 12 igrača malo, izvesno je da će biti preko 80 utakmica, možda i 85, mnogo putovanja, sigurno da će biti potrebno više. Ali to su tek novi momenti kod nas, to tek treba da se prihvati. Nije isto razmišljanje kao u NBA. Kod nas je svaka utakmica na visini određenih standarda, o čemu mora da se povede računa. Teško je da se taj broj utakmica iznese sa ovim brojem igrača. Siguran sam da u NBA nema ove vrste pritisaka – naglasio je Radonjić.

Ništa o pojačanjima

Govoreći o igračkom kadru Dejan Radonjić bio je upitan da li je na polju pojačanja iz inostranstva došlo do nekih novih momenata: „Ne“. S obzirom da je poslednjeg radnog dana prethodne nedelje osvanulo u nekim medijima da je Petar Rakićević na potpis od Partizana, a da je izuzetno daroviti igrač na radaru Zvezde, Radonjić je pitan da li nešto konkretnije zna o potencijalnom prelasku bivšeg igrača Metalca u redove srpskog i regionalnog šampiona i odgovorio je samo – „Ne“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari