Aleksa Avramović o saradnji sa Nikolom Jokićem: Kad je neko najbolji na svetu, sve je lako 1foto:Starsport

Košarkaš Partizana i miljenik ljubitelja košarke u Srbiji jedva dočekao okupljanje reprezentativaca na početku priprema za Olimpijske igre u Parizu.

U Partizanu spada u grupu dobrih i pouzdanih igrača, međutim kada obuče reprezentativni dres Aleksa Avramović postaje košarkaški Supermen, najbolja košarkaška verzija sebe, igrač koji možda i prevazilazi objektivne mogućnosti kada nastupa pod državnim simbolima…

Zbog takvog pristupa i prikazanog u Manili postao je prošlog leta možda čak i popularniji među sunarodnicima u odnosu na bolje saigrače i vedete poput Bogdana Bogdanovića….

Nasmejan, oran, pristupačan, kulturan Avramović je sinoć ušetao u hotel sa Markom Gudurićem pokazujući i neverbalnim gestikulacijama da je presrećan što je ponovo među 16 odabranih koji će vredno raditi u narednih mesec dana pod nadzorom selektora Svetislava Pešića, a sve u želji da se nađe među odabranima za učešće na Olimpijskim igrama u Parizu.

– Sjajan osećaj je biti u reprezentaciji, baš kao prošle godine – neumorno je Avramović sinoć ponavljao okupljenim novinarima.

– Najlepši mogući osećaj je biti ponovo sa ovim momcima. Raštrkani smo po inostranstvu, nismo se videli duži vremenski period. Jednostavno… Lepo je. Imamo jasan cilj, imamo Olimpijske igre. Idemo sada u Pazovu da se pripremimo i treniramo. Želimo da dostignemo nivo koji smo imali prošle godine. Neće biti lako, ali smo svi spremni i jedva čekamo da krenemo.

Iako je povratak Nikole Jokića u reprezentaciju, kao i njegov jučerašnji dolazak na okupljanje bila tema broj jedan, njegova hladnoća i odbojnost prema domaćim novinarima, koja traje već godinama unazad, preusmerili su pažnju profesionalaca za tastaturom ka Avramoviću.

– Jokić će se lako uklopiti sa nama. Kada je neko najbolji na svetu, sve je lako – jedva čeka Aleksa da napravi adekvatnu kooperaciju sa najboljim centrom današnjice.

U odnosu na rođenog Čačanina, koji je vedar i nasmejan došao na okupljanje reprezentativaca, Jokić je bio namršten, bez ikakve grimase na licu, prošao je pored novinara i fotografa kao da ne postoje ili pak, kao da su tamo došli nepozvani. Naravno, nije dolazilo u obzir da se obrati onima kojima je to posao i time omogući javnosti u državi da čuju njegove impresije nakon dužeg odsustva iz reprezentacije.

Naravno, svesni njegove igračke veličine, saigrači iz reprezentacije osećali su potrebu i da mu se javno zahvale što je ipak odlučio da ovo leto radno provede u reprezentativnoj opremi.

– Hvala mu što je došao. Jedva čekamo da sarađujemo sa njim, da on nama pomogne i da mi njemu pomognemo. Zajedno možemo da napravimo nešto lepo.

Na prošlogodišnjem Svetskom prvenstvu zaista je bilo milina gledati reprezentaciju Srbije koja je odisala slogom, razumevanjem i međusobnom podrškom. Nešto slično trebalo bi da bude manifestovano i u Parizu.

– Tako je. To ćemo da nadogradimo na samo još jedan viši nivo. Iskreno, hemija je bila primerna stvar uspeha, sve je iz toga izlazilo. Stvarno smo funkcionisali lepo i skladno. Videlo se zejadništvo. Imamo sada neke nove igrače koji nisu bili tu prošle godine, ali svi se znamo i spremni smo da radimo.

Naravno, kada se sa treninga bude prešlo na utakmice, javnost će pažljivo pratiti mečeve protiv Sjedinjenih Američkih Država, pa čak i u okviru priprema za Olimpijadu.

– Daleko je to… Stvarno, ne razmišljamo o njima. Ne samo o njima, nego gledamo samo sebe. Gradimo nešto svoje, što smo imali prošle godine, da se nadovežemo i nadogradimo.

Selektor Svetislav Pešić, napomenuo je prilikom uvodnog obraćanja domaćoj javnosti, na sinoćnjem okupljanju, da će akcenat u radu, tokom priprema, biti na stvaranju stamene odbrane, kakava je bila na poslednjem Mundobasketu.

– Sve kreće od odbrane. Imali smo vrhunsku odbranu u Manili i iz toga je bilo mnogo lakih koševa, tranzicije, asistencija i šuteva u visokim procentima. Sada idemo ponovo u taj proces da budemo na istom nivou i na Olimpijskim igrama – jasan je Avramović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari