Janković brani Krunića i Silasa: Biće od velike koristi Zvezdi, Milojevićeva taktika protiv Intera je bila savršena 1Foto: Srdjan Stevanović/Starsport

Nije se Crvena zvezda obrukala scenskim nastupom protiv Intera, ali je predstava u kultnom fudbalskom teatru “Đuzepe Meaci” umalo poprimila elemente tragedije.

Prvak Italije je slavio sa 4:0 u drugom kolu Lige šampiona, a fudbalerima Crvene zvezde je ostalo da izvuku pouke. Tako nekako u praksi zvuče izgovori značajno slabijeg, a u utorak uveče je u Milanu to svakako bio beogradski klub.

Nekadašnji trener Crvene zvezde Aleksandar Janković uverava da ekipa Vladana Milojevića nema čega da se stidi i pored rezultatskog kraha.

– Igra Crvene zvezde je imala savršen taktički smisao, ali direktne greške u poslednjoj trećini terena se ne praštaju protiv vrhunskih ekipa koje imaju savršene automatizme. Kolega Milojević je protiv Simonea Inzagija nalepio sistem na sistem, za razliku od Milana koji je nedavno u gradskom derbiju izašao sa četiri defanzivca i nije se prilagađavao sistemu Intera sa tri centralna defanzivca. Ideja je bila da se redukuje obim trčanja. Nedostajao je Mirko Ivanić da sačuva posed, a izgubljene lopte kod golova intera su delom posledica i njegovog odsustva – objašnjava Janković u razgovoru za Danas.

Janković brani Krunića i Silasa: Biće od velike koristi Zvezdi, Milojevićeva taktika protiv Intera je bila savršena 2
Aleksandar Janković, Foto: Srdjan Stevanović/Starsport

Kao i u duelu sa Benfikom u uvodnoj rundi Lige šampiona grube greške su pravili oni od kojih se to najmanje očekivalo, Omri Glazer i Rade Krunić.

– Glazer je primio identičan pogodak u svoj ugao iz slobodnog udarca, dok je izgubljena lopta Krunića pre drugog gola prelomila utakmicu. Odmah posle toga došlo je do pada samopouzdanja, a prekaljeni igrači Intera su umeli to da iskoriste. Razumem reakcije javnosti jer su očekivanja od Krunića, koji je ime stekao u Milanu, velika, ali je pozitivna stvar da se Rade nije krio od lopte i prihvatao je odgovornost. Siguran sam da će Krunić u budućnosti biti od velike koristi Zvezdi, pošto ima drskost i znanje. Neke greške moraju da se istrpe u fazi građenja tima, pa se možda vrati ekipi već u narednim mečevima Lige šampiona.

Janković je izneo još jedan važan taktički detalj.

– Dopada mi se što je Zvezda odgovorila na visok presing pokušajem da se kroz pas iznese lopta. Inter je odolevao Mančeste sitiju tako što su se Čalhanoglu i Barela spuštali u 80. minutu do svog kaznenog prostora, takav model pokušavaju da primene i crveno-beli. Za tako nešto ima prostora, jer Krunić, Elšnik i Ivanić poseduju kvalitet. Drugi način je da se lopta daleko ispucava, ali to nije dugoročno rešenje u fazi pravljenja igre. Milojević zna šta radi, ali je potrebno strpljenje kako bi se izgradili automatizmi u igri. Ova ekipa je nova, malo je igrača koji su i prolše sezone igrali Ligu šampiona i vremenom će se uloge u timu definisati. To je najveći Zvezdin problem, a ne to što recimo nema Hvanga, jer je Korejac u sistemu bio samo godinu dana.

Nisam euforičan zbog Maksimovića

Pohvale za umetnički utisak je zaslužio najmlađi Andrija Maksimović, Zvezdin Mesi od samo 17 leta.

– Partija Maksimovića je pozitivan utisak ove utakmice, ali ja nisam euforičan. Lepo trči, igra bez respekta za svaku pohvalu, ali je rano pričati o velikom novcu i transferu. Takve stvari mogu da budu kontraproduktivne za momka koji još nije punoletan.

Prvaku Srbije u utakmicama Lige šampiona za sada nedostaje konkretniji učinak pojačanja iz Bundeslige Silasa.

– Imam 52 godine, od 19. sam stranac i znam da mu se brojke pažljivo mere. On je igrač kojem je potreban prostor i dobiće ga u narednim utakmicama Lige šampiona. Može da bude od koristi i u utakmicama sa najjačim timovima Evrope jer ima brzinu. Protiv Monaka će biti slična utakmica kao protiv Intera i do tada će imati vremena da se dodatno upozna sa ostatkom tima – jasan je Janković.

Crvenu zvezdu u trećem kolu Lige šampiona očekuje gostovanje Monaku. Taj meč je na programu 22. oktobra. Prvak Srbije je posle dva kola bez bodova na 33. mestu na tabeli od 36 klubova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari