Alimpijević u zoni sumraka 1Foto: Fonet/ Aleksandar Barda

Maske su pale u Čačku i više nema nikakve sumnje da bi košarkaši Crvene zvezde lako mogli da dožive potpuni ovosezonski krah.

Iako su tekuću takmičarsku godinu već „pojeli skakavci“ time što nije osvojena ABA liga, letošnje kadrovske promene nekako bi i mogle da budu „svarene“ utešnim peharom u domaćem šampionatu, međutim na osnovu prikazanog protiv osrednjeg Borca nije nemoguće da Partizan, pa čak i FMP podignu pehar krajem juna. U Čačku je i Dušan Alimpijević dobio krunski dokaz da je taktički u zoni sumraka, da kadrovski luta i da nema hrabrosti i odlučnosti da na adekvatan način sankcioniše napadački bezobrazluk Feldina, Ročestija, Čovića, Davidovca i Jankovića, već bes iskaljuje tako što Radanova i Jovanovića ostavi na samom kraju klupe (70:63).

Sramotno loše odigrali su košarkaši Crvene zvezde u prepunoj gradskoj hali u Čačku, u kojoj je pre samo desetak dana istom protivniku Krka napravila dar-mar u polufinalu fajnal-fora ABA 2 lige. Mizernih devet poena u drugoj četvrtini, čak 28 „opaljenih“ trojki, svega sedam ubačenih, 52 odsto sa linije slobodnih bacanja i neshvatljivih samo osam pokušaja Omića i Lesora protiv Balabana, Prlje i Todorovića pokazatelji su očajnog stanja unutar tima, kojim, u ovom trenutku, krajnje loše diriguje Alimpijević. Mladi 32-godišnji stručnjak, koji još uvek ima poverenja kod Nebojše Čovića, ali ga sasvim sigurno polako krcka, nije uspeo da protiv prosečnog Borca, koji na petici ima preskromnog Balabana i solidnog Todorovića, težište igre prebaci pod koš. Dolaskom Čovića očekivalo se da će napadi Zvezde dobiti na kreaciji, međutim opredeljenje Alimpijevića sve više vodi ka tome da omaleni plejmejker dobije potpunu slobodu u napadu, kao u FMP, i da besomučnim driblinzima muči sebe i saigrače, umesto da teži ka jednostavnijim i smislenijim rešenjima i da znanje i iskustvo koristi pre svega u tranzicionoj igri (samo timskih pet poena u tom segmentu).

– Kad ne uđete skoncentrisani u utakmicu, a pokušavate da uhvatite koncentraciju tokom takmičenja – to ne ide… Samo mali procenat vrhunskih sportista može da uhvati koncentraciju tokom takmičenja, ostatak ljudi, kao što je na primer moj tim, treba to da radi pre početka utakmice. Ni u jednom segmentu nismo pokazali da zaslužujemo ovu pobedu. Kada u Čačku igrate utakmicu u kojoj promašite 15 penala, u kojoj promašite 21 put za tri poena, a pri tome budete mnogo puta otvoreni, onda ne zaslužujete da pobedite – objasnio je, čini se neubedljivo, Alimpijević razloge prvog poraza u domaćem prvenstvu.

Za 40 minuta Omić i Lesor ukupno su za dva pokušali osam puta, a spoljna linija, zajedno sa Jankovićem, u 18 navrata, ne računajući 28 šuteva za tri poena. Takav disbalans jednostavno je nedopustiv u ligi koja zbirno nema više od dvojice „čestitih petica“. Takođe, Alimpijević je neulascima u igru Radanova i Jovanovića oštetio možda i jedinog igrača na kojem Zvezda u perspektivi može graditi igru i uzeti milionsko obeštećenje (Radanov) i centra koji je upravo i ostavljen da bi u domaćem prvenstvu pokazao razloge letošnjeg dolaska na Mali Kalemegdan.

Bertomeu dolazi na Mali Kalemegdan

Prvi čovek Evrolige Đordi Bertomeu u utorak se sastao sa predsednikom Budućnosti Draganom Bokanom, a već u subotu će doputovati u Beograd. Španac će u srpsku prestonicu doputovati povodom renoviranja terena na Malom Kalemegdanu, a pod pokroviteljstvom elitnog evropskog takmičenja. Renovirani tereni pod zidinama Beogradske tvrđave ostaće Beogradu nakon F4 koji će biti odigran od 18. do 20. maja u Štark areni. Svečanosti će pored Bertomeua prisustvovati čuveni Dušan Ivković, ambasador završnog turnira Duško Savanović, košarkaši Crvene zvezde Ognjen Dobrić i Branko Lazić, igrač Partizana Mihajlo Andrić, kao predstavnici večitih rivala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari