Alkaraz spoznao efekat "isceđene krpe" u Vimbldonu u malom: Iz iznemogle Đokovićeve pojave izrodio se trijumf u Sinsinatiju. Po hiljaditi put - kako? 1Foto: EPA-EFE/MARK LYONS

Nema tu šta da se priča: Đoković je u smiraj svoje veličanstvene karijere stekao odvažnog suparnika, neustrašivog dvadesetogodišnjaka, savršeno igrački potkovanog za svoje mlade godine, koji je iznikao na putu i dalje najviših pretenzija našeg asa. I to je prilog za istoriju teniskog sporta, jer se rodio igrač dostojan rival onom koji se retko rađa.

U finalu na turniru iz masters serije u Sinsinatiju, do kojeg je Đoković stigao perfektno, lomeći sve rivale bez izgubljenog seta, a Španac Alkaraz kolebljivo, uvek na tri seta, sa oštricom meč-lopte Poljaka Hurkača u polufinalu, slika na osunčanom terenu je bila sasvim drugačija.

Prvoplasirani na svetskoj listi je protiv drugoplasiranog dosegao sredinom prvog seta do vimbldonskog ritma igre, kojim je svrgnuo kralja s trona najuglednijeg teniskog takmičenja. Za kratko vreme, posle okršaja na šljaci Rolan Garosa i na najčuvenijoj travi „belog sporta“, videlo se da se Alkaraz vrlo brzo prilagodi i na tvrdu podlogu. Uostalom, važeći je osvajač ju-Es opena.

Kad se načini rezime razvoja događaja u odlučujućem meču, dva gorostasa su ljubiteljima tenisa podarili Vimbldon u malom u kojem je Đoković nadmašio i protivnika i sebe u upitnim trenucima svojih mogućnosti u iscrpljujućem dvoboju od više od tri i po sata – 5:7, 7:6 (9:7), 7:6 (7:4) . Alkaraz je jedinu meč-loptu imao u taj-brejku drugog seta, a Đoković je u sledećem setu iskoristio petu.

Alkaraz spoznao efekat "isceđene krpe" u Vimbldonu u malom: Iz iznemogle Đokovićeve pojave izrodio se trijumf u Sinsinatiju. Po hiljaditi put - kako? 2
Foto: EPA-EFE/MARK LYONS

Ovako je to bilo…

Posle Đokovićevog vođstva s 3:2 u prvom setu, prvi se s brejk-loptom na svoj servis suočio Alkaraz.

Nalet našeg tenisera je bio nezaustavljiv. Tu pukotinu u odbrani Španca pretvorio je u prednost od dva gema – 4:2.

Činilo se da je Đoković uspostavio kontrolu u finalu, ali se, dok dlanom o dlan, on našao pred izazovom Alkarazove prve brejk-prilike. Taj gem je bio repriza prethodnog, ali s nepovoljnim ishodom po drugog „reketa“ sveta.

Mladi Španac se vratio u sedlo. Izjednačio je na 4:4 bez izgubljenog poena, sa dva asa.

Đoković je morao da izbije iz glave opterećujuće misli o propuštenoj prilici za vođstvo s tri razlike i da se pomiri s tim da u finišu prvog seta mora da ide od nule.

Alkaraz spoznao efekat "isceđene krpe" u Vimbldonu u malom: Iz iznemogle Đokovićeve pojave izrodio se trijumf u Sinsinatiju. Po hiljaditi put - kako? 3
Foto: PA-EFE/MARK LYONS

Zatim 5:4 pa 5:5.

I onda gem s najviše uzbuđenja do tada. S dve greške, prvo iz bekhenda, onda iz forhenda, Đoković je poklonio Alkarazu dve brejk-lopte. Da bin se izvukao iz nebranog grožđa i da bi poremetio ritam dobrih udaraca svog protivnika, dvaput je, mimo Alkarazovih predviđanja, starovremski odigrao servis-volej, što je urodilo plodom. Međutim, sledeća dva poena su pripala Špancu, koji je brejkom poveo sa 6:5. S tog postamenta je servirao za vođstvo u setovima.

Iako se tračak nade ukazao za Đokovića na 15:30, nije delovao ohrabrujuće. Alkaraz je imao svoju igru, kojoj naš teniser nije mogao da se suprotstavi – 7:5. Đoković se odmah uputio u svlačionicu.

Nije se slika na terenu promenila ni posle predaha. Prvi je do brejka u drugom setu došao Španac – 2:1.

Đoković bledog iznurenog lica uzeo je medicinski tajm-aut da mu se izmeri puls. Nije čudo što je delovao ispijeno, jer se finale igralo popodne na 34 stepena Celzijusovih.

 

Njegova onespokojavajuća isceđenost je slutila na krah, ali je odolevao. Alkaraz ode na 3:1, on mu se primakne. Alkaraz stekne 4:2, on mu se opet primakne.

I opet pitanje koje se nebrojeno puta javljalo uz sliku Đokovićeve fizičke iznurenost: gde mu čuči ta snaga koja ga i u takvom stanju gura da se nepokolebljivo bori, pratktično da vaskrsava u igri?

Najednom, Đoković se osvežio. Načinio je brejk za 4:4. I poveo je.

Zatim 5:5, pa još jedan Đokovićev sjajan gem. Izvesna Alkarazova pobeda dok mu je protivnik bio na konopcima više nije bila tako izgledna.

Igran je taj-brejk. Đoković je značajan korak načinio mini-brejkom za 1:0, ali je prvi meč-loptu stekao Alkaraz – 6:5. Pobeda Španca ili promena strana? Ipak drugi ishod.

Zatim, u toj „klackalici“, prva pa i druga set-lopta za Đokovića, koju je i iskoristio.

Alkaraz je spoznao efekat „isceđene krpe“. U neposrednom duelu mu je bilo jasno da Đokovića ne treba otpisati ni kada deluje da se jedva drži na nogama.

Rasplamsala se borba. Svako je i dalje neizvesno stremio ka svom parčetu Sinsinatija: Đoković da s 36 godina i kusur postane najstariji pobednik ikada (Australijanac Ken Rouzvel 1970. na pregu 36), a Alkaraz da bude najmlađi osvajač u poslednjih 38 godina (Nemac Boris Beker 1985. sa 17).

Alkaraz spoznao efekat "isceđene krpe" u Vimbldonu u malom: Iz iznemogle Đokovićeve pojave izrodio se trijumf u Sinsinatiju. Po hiljaditi put - kako? 4
Foto: EPA-EFE/MARK LYONS

Več umorni i od prethodnih iskušenja i od međusobnog nadvladavanja dva teniska viteza su osvajali gemove na svoj servis. U sedmom gemu Đoković nije iskoristio četiri brejk-lopte, ali se nije pokolebao. Jeste petu – 4:3.

Brejk je nadgradio gemom na svoj servis. Alkarazu je ostalo da servira za ostanak. Na 56 minuta posle meč-lopte koju je Alkaraz imao u taj-brejku, meč-loptu je stekao Đoković. Jednu, pa drugu, koju je Španac spasao maestralnom paralelom. Nije se predao – 5:4.

Uzeo je pet poena uzastooce od Đokovićeve druge meč-lopte. U gemu u kojem je Đoković servirao za pobedu počelo je s 0:30. Serija je najzad prekinuta sjajnim servisom, ali je Alkaraz došao do dve brejk-lopte. Novak je oba puta odigrao strpljivo, a greške je načinio njegov protivnik.

Izborio se za treću meč-loptu. Ni tu drami nije bio kraj. Naprotiv – Đoković pravi dvostruku servis-grešku. Zar sad?

Onda brejk-šansa za Alkaraza, pa ponovo meč-lopta za Đokovića, četvrta, pa opet brejk-lopta za Španca, kome se treba odati puno priznanje za ruke u vatru u tom gemu. Na kraju mu je zasluženo i pripao – 5:5.

Sledeći gem pun preokreta, koji je trajao skoro 10 minuta, pripao je Alkarazu, a Đoković je imao brejk-loptu četiri puta. Sada je naš teniser morao da se servira za ostanak.

Kroz šta su sve prošli, najpravednije i jeste bilo da odluka padne u taj-brejku.

Nijedan nije odstupao. Đoković je poveo s 3:0, Alkaraz je poravnao na 3:3.

Na 5:4 Novak je došao do svoja dva servira. Odmah je stekao petu meč-loptu. Nju je iskoristio za treći trijumf na ovom mastersu, a 39. ukupno, čime uvećava rekord.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari