Alkaraz stigao do prve titule na travi i smenio Đokovića na vrhu ATP liste 1Foto EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Karlos Alkaraz, pobedom nad De Minorom (6:4, 6:4) osvojio Kvins i stigao do prve titule na travi sa svega 20 godina.

Iako se pribojavao učešća na Kvinsu, koji je predstavljao uvertiru za Vimbldon, Alakaraz je na kraju na trijumfalan način završio najprestižniji turnir na travnatnoj podlozi, posle grend slema u Londonu.

Nanizao je Španac svih pet pobeda na turniru, izgubio je smao set i to u prvom kolu i sa 500 osvojenih poena smenio je Novaka Đokovića na čelu ATP liste.

Iako je u poređenju sa ostalim podlogama, odigrao najmanji broj mečeva na travi (svega 10) Alkaraz je pokazao u Kvinsu da svakako neće biti bez dovoljno znanja i teniskih veština da pokuša da se domogne same završnice Vimbldona, pogotovo ako se zna, da kako se turnir približava kraju, zemlja sve više dominira podlogom, u odnosu na travu.

Interesantno je da je Alkaraz, u odnosu na najveće igrače Đokovića, Nadala i Federera kao najmlađi stigao do titule na travnatoj podlozi.

Španac je do prve titule na travi stigao sa 20 godina, mesec i 20 dana. Primera radi, Novak je prvu titulu na travi osvojio na Vimbldonu sa 24 godine, Rafael Nadal na Kvinsu sa 22, a Rodžer Federer u Haleu sa nepune 22 godine.

Alkaraz se uspešno vratio na teren nakon finala na Rolan Garosu u kojem je zbog iscrpljenosti doživeo teške grčeve početkom trećeg seta koji su ga sputali da pruži jači otpor Novaku Đokoviću.

U svom servisu imaće snažan adut na Vimbldonu, najbržoj podlozi na svetu. U finalu Kvinsa, protiv De Minora, odservirao je sedam asova, izlazio je, neretko, i na mrežu na kojoj je osovjio odličnih 12 poena od ukupno 18 pokušaja.

I ovo je pokazatelj da mu nije strana servis-volej igra, uprkos tome što je „linijaš“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari