Da li će prvi put u istoriji skijaških skokova turneju Četiri skakaonice osvojiti Švajcarac, ili će posle deset godina pobedu odneti jedan od austrijskih skijaša-skakača? Možda će i zablistati Nemac, ili po tradiciji neko od Finaca i Norvežana. U svakom slučaju, sva ova pitanja će dobiti odgovore u sledećih nedelju dana. Priča o najboljem će početi danas u nemačkom Obersdorfu.

– Već početkom decembra mogli smo da potvrdimo održavanje takmičenja. Niske noćne temperature omogućile su nam proizvodnju dodatnog snega – ponosno je poručio predsednik takmičenje u Obersdorfu Klaus-Peter Horle.

Pobednik Novogodišnje turneje će tradicionalno uz novčanu nagradu dobiti i automobil. Ove godine, to će biti najnoviji Subaru Forester. Najveći favoriti za ovu nagradu su iskusni, 27-godišnji Švajcarac, dvostruki olimpijski šampion Simon Aman i mlada austrijska uzdanica Gregor Šlirencauer, a svakako se mnogo očekuje i od Tomasa Morgenšterna i Volfganga Lojcla iz Austrije, Finca Valea Larinta i Martina Šmita iz Nemačke.

Posebni gosti u Obersdorfu biće članovi organizacijskog odbora 24. zimske olimpijade, koja će se u februaru sledeće godine održati u kineskom Harbinu.

Posle Obersdorfa, a prateći dosadašnju tradiciju, takmičenje se nastavlja prvog dana nove godine na još jednoj nemačkoj skakaonici, Garmiš-Partenkirhenu, a potom sledi selidba u Austriju, gde su 4. januara na programu skokovi u Insbruku, a dva dana kasnije u Bišofshofenu.

Apsolutni rekorder po broju pobeda na turneji drži Finac Jane Ahonen koji je trijumfovao čak pet puta (1999, 2003, 2005, 2006, 2008), ali ove godine neće biti u prilici da nadmaši rekord pošto se na kraju prošle sezone povukao. Od aktuelnih skakača među pobednike su se upisali Poljak Adam Mališ (2001), Anders Jakobsen iz Norveške (2007), i Jakub Janda koji je 2006. godine podelio prvo mesto sa Ahonenom. Pored bodovanja za šampiona novogodišnje turneje sva četiri takmičenja takođe se boduju i za Svetski kup.

 

Raspored

29. decembar – Obersdorf (16.00)

1. januar – Garmiš-Partenkirhen (12.00)

4. januar – Insbruk (16.00)

6. januar – Bišofshofen (15.00)

Generalni plasman

1. Simon Aman (Švajcarska) 585

2. Gregor Šlirencauer (Austrija) 510

3. Volfgang Lojcl (Austrija) 359

4. Vile Larinto (Finska) 271

5. Tomas Morgenštern (Austrija) 250

6. Martin Šmit (Nemačka) 203

7. Anders Bardal (Norveška) 191

8. Hari Oli (Finska) 188

9. Martin Koh (Austrija) 177

10. Johan Remen Evensen (Norveška) 157

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari