Američki košarkaš Kaminski novo pojačanje crno-belih 1Foto: EPA-EFE/TANNEN MAURY

Amerikanac Frenk Kaminski, nekadašnji košarkaš Šarlota, Finiksa, Atlante i Hjustona, potpisao je u četvrtak jednogodišnji ugovor sa beogradskim Partizanom, zvanično je potvrđeno.

Kaminski je pre 30 godina rođen u Vudridžu, savezna država Ilinois. Majka mu je srpskog porekla, otac poljskog, a Frenk je odrastao u zajednici u kojoj je dominantna bila srpska dijaspora. Čak je, kao osnovac, igrao za tim „Serbian Eagles AC“ (Srpski orlovi) i učestvovao na turnirima koje je organizovala srpska zajednica.

 

bog toga se na startu njegove NBA karijere spekulisalo da bi mogao da nastupa za reprezentaciju Srbije – selektor je u to vreme bio Aleksandar Đorđević, ali do takve odluke nije došlo.

Napravio je Frenk Kaminski veliku koledž-karijeru tokom četiri sezone koje je proveo na univerzitetu Viskonsin, a 2015. godine je bio najbolji košarkaš NCAA. Zbog toga je iste godine draftovan sa devete pozicije prve runde, a izabrali su ga Šarlot Hornetsi, u kojima je ostao naredne četiri godine.

Potom je od 2019. do 2022. godine bio u sastavu Finiks Sansa, sa kojima je učestvovao i u NBA finalu, a potom je imao kraće epizode u Atlanti i Hjustonu. Najefikasniji je bio u „sofmor“ NBA sezoni – tada je u dresu Šarlota prosečno ubacivao 11,7 poena i beležio 4,5 skokova po utakmici. U NBA karijeri je zaradio preko 20 miliona dolara.

Na centarskim pozicijama Partizan već može da računa na Alena Smailagića i Balšu Koprivicu, a u prethodnoj sezoni minute na poziciji pet povremeno je provodio i Zek Ledej.

U dosadašnjem toku prelaznog roka Partizan je angažovao Pi-Džeja Doužera (Sakramento Kings), Mateuša Ponitku (Panatinaikos) i Ognjena Jaramaza (Bajern). Ugovore su produžili Kevin Panter, Zek Ledej, Džejms Naneli, Aleksa Avramović i Balša Koprivica. Otišli su Matijas Lesor (Panatinaikos), Jam Madar (Fenerbahče), Dante Egzum (Dalas Meveriks) i Janis Papapetru (Panatinaikos).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari