Amerikanac iz Vojvodine nedovoljan naspram svojih zemljaka iz Partizana: Večiti derbi u finalu Kupa Radivoja Koraća 1Foto: Nikola Gligic/Starsport

Druga polufinalna utakmica na završnom turniru Kupa Radivoja Koraća u niškom „Čairu“ bila je najuzbudljivija, prava košarkaška predstava kao uvertira za finale.

Partizan je uložio veliki napor da slomi nadahnuće Vojvodine. Presudio je njegov kvalitet pod vođstvom stranaca.

Pobedom sa 80:67 (24:22, 19:14, 17:14, 20:17) izborio se za megdan s večitim rivalom Crvenom zvezdom u subotu u 21 čas.

Trojkom Trifunovića i poenima Ledeja iz slobodnih bacanja crno-beli su serijom 5:0 poveli sa sedam razlike (20:13) pri kraju prve četvrtine.

Novosadski tim, vodeći u Košarkaškoj ligi Srbije, nije klonuo. Zaigrao je bolje pa je u drugoj deonici izjednačio na 26:26.

U ravnopravnoj borbi Partizan je bio korak ispred rivala pre svega zahvaljujući Naneliju koji je od sredine druge četvrtine pogodio iz sva tri pokušaja za trojku.

Vojvodina je po otporu favoritu prizvala iz sećanja onu svoju sjajnu sezonu (1989/90) kada je pod vođstvom Dušana Ivkovića zauzela peto mesto u jugoslovenskom prvenstvu, zadajući udarce i najboljima, između ostalih i crno-belima sa Željkom Obradovićem u timu.

Amerikanac iz Vojvodine nedovoljan naspram svojih zemljaka iz Partizana: Večiti derbi u finalu Kupa Radivoja Koraća 2
Foto: Nikola Gligic/Starsport

Obradović kao povratnik na Partizanovu klupu mogao je privremeno da odahne jer je poenima Koprivice njegov tim otišao na poluvreme s prednošću od 43:36.

Do sredine treće četvrtine svih pet poena crno-belih su postignuti iz slobodnih bacanja, a od šest Vojvodine iz penala je bilo četiri.

Partizan je prvi put stekao dvocifrenu prednost serijom 5:0 u režiji Kaminskog, koji je dao i trojku – 53:42.

I za ubedljiviju zalihu (60:48) u 28. minutu zasluge su išle centru crno-belih. Pogodio je koš pod prekršajem, a zatim je iskoristio dodatno slobodno bacanje.

Kad je izgledalo da je favorit neuhvatljiv, brige je počeo da mu zadaje američki bek Kaningem, nekadašnji NBA igrač, koji je Vojvodini pristupio u novembru prošle godine.

U prvoj polovini poslednje četvrtine njegovih je bilo osam od prvih 11 poena Novosađana, koji su se Nikolićevim košem zatim primakli na 66:63.

Stvar su u svoje ruke preuzeli Partizanovi stranci da odgovornošću u prelomnim trenucima razveju nade protivnika na krilima svog zemljaka.

Serijom 8:0 crno-beli su u 38. minutu odmakli na 78:65.

Tu je meč najzad prelomljen u Partizanovu korist.

Kaningem je bio najefikasniji u utakmici sa 17 poena, a njegovi saigrači Nikolić i Ašćerić su dali po 10.

Dvocifreni su među crno-belima bili Kaningemovi sunarodnici Naneli i Kaminski sa po 15 i Ledej sa 13.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari