Amerikanci pali na ispitu, finale kasnilo zbog haosa na ulazima stadiona, navijači ulazili kroz ventilaciju (VIDEO) 1EPA-EFE/Carlos Ortega

Finale Kopa Amerika kasnilo više od sat vremena zbog loše organizacije utakmice.

U danu kada je izvršen atentat na Donalda Trampa, predsedničkog kandidata, finalni meč Kopa Amerika između Argentine i Kolumbije pokazao je da u SAD vlada izvestan haos na brojnim poljima.

Država koja će za dve godine organizovati Svetski šampionat u fudbalu nije bila u stanju da predupredi sve moguće nemile scene na stadionu Hard rok na Floridi.

Meč za titulu trebalo je da počne u 2:00 po srednjeveropskom vremenu, a početak je kasnio ukupno 82 minuta. U više navrata je odlagan na po pola sata da bi na kraju zvanično počeo tek u 3:22.

Haos je nastao jer čak 30.000 navijača Kolumbije nije imalo karte za duel sa Argentinom, a pritom je kapacitet stadiona za finale bio smanjen sa 80.000 mesta (za američki fudbal) na 65.000.

Većina njih pokušavala je konstantno da smisli način kako da probije zaštitunu ogradu i na silu uđe na stadion. U tom navijačkom ludilu bilo je i onih koji su „obrnuli igricu“ namereni da se probiju do tribina kroz ventilacione cevi.

Na snimcima se takođe vidi da obezbeđenje nije bilo spremno za stampedo koji su navijači pripremili na samim ulazima stadiona.

Planski su pokušavali da u gomilama prolete kroz kapije i tako probiju detektore za metal i zaštitnu ogradu.

Takođe, stekao se utisak da broj lica koja su se starala o bezbednosti na stadionu nije bio dovoljan, s obzirom na to da su navijači preskakali ograde na nebezbednim mestima bez bojazni da su mogli naići na obezbeđenje kojeg nije bilo u blizini tih delova Hard rok stadiona.

Na svu sreću izbegnuta je tragedija u smislu stradalih života, ali je kompletna organizacija finalnog meča bila, najblaže rečeno loša.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari