Amerikanci šalju "drim-tim" 1

Na Svetskom atletskom prvenstvu u Birmingemu nastupiće 600 atletičara iz 150 zemalja a među njima najveći broj favorita za osvajanje medalja dolazi iz Amerike.

U timu SAD-a, koji će predstavljati 49 takmičara koji su osvojili zajedno čak 53 olimpijske i svetske medalje, nalaze se između ostalih aktuelni svetski prvaci – skakačica u dalj Britni Ris, Vašti Kaningem, koja se takmiči u skoku u vis, i skakač u dalj Markiz Dendi.

Sa sedam svetskih u zatvorenom i otvorenom i jednim olimpijskim zlatom Britni Ris je svakako najveća zvezda američkog tima, i ujedno glavna konkurentkinja srpskoj atletičarki Ivani Španović. Skok u dalj za žene najavljuje se upravo kao borba ove dve takmičarke jer Španovićeva želi da pokaže koliko vredi nakon nezgode sa prvenstva na otvorenom prošle godine, dok Ris cilja devetu svetsku medalju u rasponu od deset godina, što je uspeh vredan istorije atletike.

U istoj disciplini među muškarcima pored aktuelnog šampiona u zatvorenom Amerinkanca Markiza Dendija, velike šanse za medalju daju se takmičaru iz Južne Afrike Luvou Manjonga, čija životna priča lako može biti pretočena u holivudski blokbaster. Manjonga je do pre samo nekoliko godina bio zavisnik od meta, da bi 2016. osvojio olimpijsko srebro a ove sezone ostvario jedan od najbolji skokova u zatvorenom od 8,40 m.

Jedna od najvećih zvezda događaja biće skakač u vis Mutaz Esa Baršim, koji je prošle sezone poneo titulu atletičara godine, dok je ove ostvario najbolji rezultat na svetu od 2.38 metara. Pored njega publika će videti i osvajačicu tri svetske titule u zatvorenom i na otvorenom na 1.500 I 3.000 metara – Genzebe Dibabu iz Etiopije, kao i Mariju Lasitsken, iz Rusije, koja će se takmičiti kao neutralni sportista i koja na prethodnih 37 takmičenja nije poražena, što je jedna od najdužih pobedničkih serija u atletici.

Bartoleti zlato posle 12 godina

Šest medalja sa svetskih atletskih prvenstava u zatvorenom promeniće vlasnika tokom svečanih ceremonija na Svetskom dvoranskog prvenstva u atletici u Birmingemu. Među atletičarima koji će primiti jednu od ovih medalja je i Amerikanka Tiana Bartoleta, koja će dobiti zlato za skok u dalj iz 2006. godine sa Svetskog dvoranskog prvenstva u Moskvi i to umesto Tatjane Kotove, koja je diskvalifikovana i kojoj je medalja oduzeta zbog dopinga. Među sportistima koji će dobiti odličja nalaze se i Mišel Karter, Hajlis Fontejn, Joakim Olsen, Ralf Bartels i Marija Šestak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari