Angela Merkel dala "zeleno svetlo" 1Foto: EPA-EFE/ LUKAS BARTH TUTTAS

Fudbalska sezona u Nemačkoj mogla bi da se nastavi 16. maja.

Vlada Nemačke trebalo bi da sutra donese zvaničnu odluku, ali je agencija Rojters već juče objavila da je kancelarka Angela Merkel odlučila da odobri „zeleno svetlo“ za fudbal i druge sportove na otvorenom.

Izvori Rojtersa naveli su da je Merkelova čak dala odobrenje da se liga nastavi već ove subote (9. maj), ali da su je epidemiolozi ubedili da bi ipak trebalo dati dovoljno vremena klubovima da sprovedu sve bezbednosne i higijenske mere na stadionima.

Plan je da se preostalih devet kola Bundeslige odigra do 30. juna, kako bi klubovi imali dovoljno vremena za letnju pauzu i pripreme za narednu sezonu. Podsetimo, UEFA je nacionalnim savezima dala mogućnost da prvenstva završe sve do kraja jula, pošto je plan da se u avgustu odigraju sve preostale utakmice Lige šampiona i Lige Evrope.

Za sada je plan da se svi fudbalski mečevi do kraja sezone igraju bez publike, dok će igrači obavezno biti testirani. Pored toga biće im ograničeno kretanje, odnosno kontakti sve do poslednjeg kola.

Očekuje se da će završnica prvenstva u Bundesligi biti neizvesna. Bajern je posle 25. kola prvi na tabeli sa 55 bodova, a slede ga Borusija Dortmund (51), Lajpcig (50), Borusija Menhengladbah (49) i Bajer Leverkuzen (47). Na dnu tabele veliku borbu za opstanak vodiće Herta, Ajnhtraht, Augsburg, Majnc, Fortuna, Verder i Paderborn.

Nastavak fudbala u Nemačkoj mogao bi da ima veliki uticaj na mnoge druge zemlje koje su jednostavno čekale da neko drugi povuče prvi potez. Uskoro će se znati kada i kako će se fudbal nastaviti u Srbiji, a najavljeno je da će prvenstva biti odigrana do kraja u Portugalu, Austriji, Poljskoj, Danskoj, Švajcarskoj…

Fudbalski savezi Belgije, Holandije i Francuske odlučili su da se kod njih ne igra do kraja i da šampione proglase na osnovu trenutnog poretka na tabeli.

Jedan klub Cvajte u karantinu

Svi fudbaleri kluba Ercgebirg Aue koji se takmiči u drugoj ligi (Cvajti) stavljeni su u izolaciju pošto je kod jednog igrača testiranjem utvrđeno da ima korona virus. Klub nije objavio ime zaraženog fudbalera, ali je i svo osoblje stavljeno u dvonedeljnu izolaciju. Nije poznato da li će ovaj slučaj uticati na sutrašnju odluku o nastavku takmičenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari